11. srečanje: dobro počutje naj bo motivacija

12:35

banner akademija-fb

Kakšno znanje in predvsem koliko so ga do zdaj udeleženci Akademije zdravega življenja pridobili, bodo zagotovo znali presoditi ravno takrat, ko bo akademije za letošnje leto konec. Končali bomo le strnjeno dogajanje v projektu, kar pomeni, da četudi se udeleženci ne bodo dobivali vsak teden s skupino 24alife, bodo vseeno pod drobnogledom. Celo poletje bomo namreč naključno preverjali predvsem to, kako nadaljujejo zdrav življenjski slog. Jeseni bomo njihovo vzdržljivost in kondicijo ponovno preverili na t. i. skupinskem testiranju.

Na ta način bomo poskrbeli, da bo skupina celo leto pod nadzorom. Akademija zdravega življenja, ki temelji na metodah in tehnikah ameriške Mayo klinike, je bila že na začetku bila zasnovana tako, da se bodo pravi učinki in cilji, ki so si jih zadali sodelujoči, pokazali šele po projektu. Takrat bo jasno tudi, kako resen je posameznik pri doseganju svojih ciljev.

»Trenutno je pomembno samo zavedanje, da morajo tak način življenja, kot so se ga naučili v akademiji, nadaljevati. Kajti nismo samo telovadili skupaj, ampak sva jih s kolegico Katjo Plaskan ves čas tudi izobraževala. V skladu s tem, kar so se naučili, morajo zdaj živeti,« pravi kineziolog Matevž Klevže. Če so bili udeleženci pozorni, potem so uvideli, da so bili skupinski treningi v zadnjih tednih naravnani na vadbo v naravi. S tem sta trenerja preverila, ali skupina, tudi ko vadi sama, vaje izvaja pravilno. Letos tudi v času akademije skupina ni telovadila več v fitnesih. Zakaj ne? »Ker smo sodelujoče želeli naučiti čim več vadb v naravi, ki je izjemno pomembna ravno zdaj v pomladnih in poletnih mesecih. Poletje je čas, ko je več lepega vremena, več bodo zunaj, zato bo to tudi motivacija, da bodo lažje vzdrževali svoje pozitivne navade,« pravi Klevže.

zasopihani

Velika motivacija bo zanje tudi to, da so pri sebi opazili napredek. Ne samo pri izgubi kilogramov ali pri tem, da imajo ožje pasove. Kondicije je več, nekateri ne morejo več brez sprehodov ali hitre hoje in teka. To, kar je bilo še štiri mesece skoraj nemogoče, je danes del njihovega vsakdana. Toda pazite, akademija je skupino naučila tudi pravilnega razmišljanja, pravilnih načinov iskanja motivacije in borbe proti slabim trenutkom skušnjave. Vse to bo prišlo prav.

_L3U5800

»Naj samo ohranjajo v akademiji pridobljene zdrave navade,« svetuje tudi nutricionistka Damijana Presečnik, s katero je imela skupina minuli teden zadnje srečanje. »Motivacija naj bodo topli meseci, ko bo na voljo ogromno zelenjave in sadja. To je čudovit in najbolj ugoden čas za vztrajanje in krepitev pridobljenega znanja. Glavna motivacija naj bo v tem času, tik pred iztekom akademije, dobro počutje. Če se počutijo dobro, se počutijo tako zaradi zdravih sprememb, ki so jih uvedli v svoje življenje. in to je izjemna popotnica.«

SIMONA ŠOLINIČ

foto: GrupA

Deli