Kako bodo razdeljeni stolčki v celjskem mestnem svetu?

15:14

Kot smo že poročali, v Celju na županskem mestu nič novega. Bojan Šrot ostaja na čelu Mestne občine Celje, ki jo vodi zadnjih 20 let. Bo pa kljub vsemu v novem mandatu v mestni politiki zavel svež veter. Mestni svet bo namreč dodobra spremenjen glede na zadnji mandat.

Kot so predhodno že napovedovale javnomnenjske raziskave, tudi letos v knežjem mestu za osvojitev županskega mandata drugi krog ne bo potreben. Aktualni župan Bojan Šrot je večino, čeprav ne tako prepričljivo kot pred štirimi leti, dobil že v prvem krogu.

Več sprememb se obeta v mestnem svetu, kjer je prav tako večino dosegla Celjska županova lista. Ta bo v mestnem svetu zasedla točno tretjino sedežev. Od 33 svetnikov jih bo namreč 11 iz vrst zmagovalne županove liste. Prav uspeha stranke je Šrot še posebej vesel.

5 predstavnikov bo imela v celjskem mestnem svetu SDS, predstavnika manj SD. Največji padec v primerjavi z zadnjimi štirimi leti je doživela SLS, ki bo imela 3 predstavnike. Po 2 predstavnika bodo imele še Levica, SMC, Desus in Celjska neodvisna lista. Pri sprejemanju odločitev bodo s po enim predstavnikom sodelovali še Stranka za delovna mesta in NSi.

Verjetno bi bil slika sestave celjskega mestnega sveta precej drugačna, če bi v volilni tekmi lahko sodelovala tudi lista Odprto Celje, ki pa je bila zaradi napačno vloženih kandidatur izključena.

LKK, foto: GrupA