600 let od smrti Ane Celjske

17:00

Manj znana predstavnica rodbine Celjskih, Ana Celjska, se je v zgodovino vpisala kot prva predstavnica rodbine grofov Celjskih, ki se ji je po spletu naklonjenih okoliščin uspelo povzpeti do kraljevega položaja.

knežji dvor
Knežji dvor v Celju. Foto: GrupA

21. maja mineva 600 let od smrti Ane Celjske, sestrične bolj znane predstavnice celjske rodbine Barbare Celjske. Spomin bo obeležila tudi celjska delegacija, ki bo 20. maja postavila spominsko ploščo v krakovski katedrali na Poljskem. Začetek prireditve bo ob pol štirih popoldne, ko se bo 50 oseb s Celjskega po mestu sprehodilo v srednjeveških opravah. Ob petih bo sveta maša, ki jo bo daroval celjski škof Stanislav Lipovšek. Nato bo odprtje spominske plošče. O napisu na plošči Vesna Golner iz Turističnega in kulturnega društva Celje.

Po tem dogodku bo v mestni hiši v Krakovu predstavitev publikacije o Ani Celjski, ki je izšla v slovenskem in poljskem jeziku. Velik prispevek je k monografiji prispevala Maja Lukanc, ki je Ano Celjsko raziskovala v diplomski nalogi. Njeno delo so v Pokrajinskem muzeju Celje združili z izsledki Rolande Fugger Germadnik.

BGO

Deli