65 tisoč obiskovalcev v muzeju novejše zgodovine

13:36

V Muzeju novejše zgodovine Celje so danes predstavili delo v preteklem letu in program dela v letošnjem letu. Z delom v letu 2017 so zelo zadovoljni, povečalo se je tudi število obiskovalcev. Lani je namreč muzej obiskalo 65 tisoč ljudi. V letošnjem letu bo verjetno najbolj odmevala razstava Zemlja pleše, ki je tudi najdražji projekt celjskega muzeja. 

mnzc tiskovka
Foto: arhiv MNZC

Najbolj je lani odmevala razstava Jeans generacija, Celjska popularna kultura od kavbojk do mobitela, ki je skupaj s številnimi spremljevalnimi dogodki naletela na velik odziv javnosti. Poleg te je bilo precej razstav, ki so odmevale, kot tudi precej dogodkov, ki so celjski muzej postavile na vseslovenski kulturni mozaik. V Muzeju novejše zgodovine so zadovoljni tudi z obiskom, kar jih navdaja z optimizmom. V letošnje leto so zakorakali s polno paro, pravi direktor muzeja Tonček Kregar.

Razstava Zemlja pleše, ki bo na ogled vse do konca drugega leta, bo tudi najdražji letošnji projekt muzeja novejše zgodovine. Ocenjujejo ga kar na 25 tisoč evrov. V muzeju bodo obeležili tudi pomembne zgodovinske obletnice: stoto obletnico razpada avstoogrske monarhije, konec prve svetovne vojne, bojev za severno mejo in nastanka nove jugoslovanske države.

V letošnjem letu si obetajo pomembno razširitev njihove ponudbe. Mestna občina Celje je namreč sprejela odločitev, da bo odkupila Pelikanovo hišo z električnim fotografskim ateljejem. Letošnji proračun muzeja je višji od lanskega za deset tisoč evrov in znaša 677 tisoč evrov. Precej več kot lani je prispevala Mestna občina Celje, manj pa ministrstvo za kulturo.

 BGO

narocite-nt

Deli