Znano, kdo bo prejel nagrade 18. Lirikonfesta

7:30

Ustanova Velenjska knjižna fundacija je razglasila, kdo so dobitniki nagrad in priznanj letošnjega 18. Lirikonfesta. Mednarodno Pretnarjevo nagrado bo prejela Metka Lokar, nagrado krilata želva bo prejel Jakob J. Kenda, priznanje Lirikonov zlat 2019 pa bo šlo v roke Barbare Pregelj. Za osrednjo nagrado, velenjico – čašo nesmrtnosti, so nominirani Lidija Dimkovska, Miklavž Komelj, Barbara Korun in Uroš Zupan.

Letošnjega 18 književnega srečanja, ki bo 29. in 30. maja, se bo udeležilo okoli 60 slovenskih in tujih književnih ustvarjalcev, prevajalcev ter mednarodnih posrednikov. Osrednjo festivalsko nagrado predstavlja velenjica – čaša nesmrtnosti, ki jo sodelujoči prejmejo za vrhunski desetletni slovenski pesniški opus za odrasle. Za omenjeno nagrado so nominirani Lidija Dimkovska, Miklavž Komelj, Barbara Korun in Uroš Zupan. Ti se bodo 29. maja predstavili z avtorskimi pesniškimi branji. Dan kasneje bo lavreata izbrala 60-članska žirija občinstva in umetniško-strokovnega sosveta.

Mednarodno Pretnarjevo nagrado oziroma častni naslov ambasador slovenske književnosti in jezika, bo prejela slovenistka in umetnostna zgodovinarka Metka Lokar. Ta že nekaj let živi na Kitajskem in na eni od tamkajšnjih fakultet uči slovenski jezik. Najboljši potopis preteklega leta je nastal izpod peresa Jakoba J. Kende, sicer avtorja in urednika, ki je v javnosti najbolj znan predvsem po svojih prevodih dela Harry Potter. Kenda je kot v nagrajenem potopisu opisal Alpaško pot, ki jo je kot prvi Slovenec prehodil leta 2017. Priznanje za vrhunske revialne ali festivalne prevode poezije za odrasle v slovenščino ali iz slovenščine v tuje jezike, Lirikonov zlat bo prejela Barbrar Pregelj.

TS
Foto: UVK

Lirikonfest 3
Utrinek enega od preteklih literarnih srečanj, ki jih pripravlja Ustanova Velenjska knjižna fundacija.