90 let Čebelarskega društva Mlinšek Velenje

7:39

Čebelarsko društvo Mlinšek že 90 let uspešno združuje čebelarje iz velenjske občine ter skrbi za promocijo in razvoj čebelarstva. Člani bodo obletnici posvetili današnjo osrednjo proslavo, ki bo ob 16.30 v Vili Bianca. Ob prazniku Mestne občine Velenje čez nekaj dni bodo prejeli grb občine. Sicer pa jih v teh dneh zaposluje selitev v nove prostore. Za seboj namreč zapirajo vrata v zaklonišču na Šlandrovi cesti in se selijo v Poslovni center Standard. 

ČD Mlinšek je nastalo leta 1928, ko so se na pobudo ustanovitelja, nadučitelja Franca Mlinška, povezali čebelarji iz krajevnih skupnosti Škale, Vinska Gora in Velenje. Danes ima društvo 70 članov, ki v povprečju gospodarijo z okoli desetimi čebeljimi družinami. Vsak čebelar pridela od 10 do 15 kilogramov medu na družino. Društvo se trudi za razvoj čebelarjenja. Zato organizira delavnice, izobraževanja, terenske posvete. Med drugim svetuje o pridelavi medu, pa tudi o čebeloreji. Dejavno je še pri promociji svoje dejavnosti in sodeluje na številnih prireditvah po občini in izven njenih meja. Zanimivo je, da nasledniki Franca Mlinška uspešno razvijajo urbano čebelarjenje. Čebele imajo med drugim na strehi Ljudske univerze Velenje, na strehi sodišča in po drugih točkah v mestu, je povedal predsednik Miran Glinšek.

Člani čebelarskega društva Mlinšek trenutno skrbijo za učna čebelnjaka v Vinski Gori in pri Podružnični osnovni šoli Šentilj. Razmišljajo še o čebelarski učni poti, ki bi jo radi uredili v sadnem gozdu na območju med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom. Ob poti, ki jo bodo zasadili z medovitimi rastlinami, želijo postaviti mestni čebelnjak, ki bo čebelarsko dejavnost predstavljal turistom in obiskovalcem. Današnjo osrednjo proslavo ob 90 letnici bodo namenili izobraževanju, saj bodo čebelarjem in občanom med drugim ponudili predavanji o apiterapiji in o medenih pijačah.

TS
Foto: GrupA

_MG_3646
Od leve: Mateja Šeliga, Fanika Grošl, Marijan Moravec in Miran Glinšek pred učnim čebelnjakom v Vinski Gori.