Akcija hujšanja je končana: zmagovalci so vsi!

9:51

Malo bomo pogrešali naše »torke«, ko smo se zadnje tri mesece redno srečevali na strokovnih delavnicah v akciji Shujšajmo z Novim tednikom in Radiem Celje v prostorih celjske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pogrešali bomo vso voljo in moč dvajseterice, ki je resnično pridna. Vsi člani skupine so nasmejani, polni energije, zagnani in predvsem pozitivni. To jih je pripeljalo do zmage. Zmagovalci so namreč vsi. Niso samo shujšali, začeli so živeti zdravo in v zdrav način življenja »potegnili« tudi svoje družine. Mnogi so nam zaupali, da je marsikdo od svojcev prav tako izgubil nekaj kilogramov in da je gibanje postalo nepogrešljiv del njihovega vsakdanjika.

Pri strokovnem vodenju skupine je bilo prvo, kar so slišali januarja, to, da hujšanje ni stradanje, ampak zdrava hrana, pravilen način prehranjevanja in obvezna telesna vadba. Zato morajo po končani akciji tako tudi naprej živeti, saj je ravno to osnovno vodilo k nadaljevanju zdravega življenja.

Kdo je shujšal največ?

Možakarja Ivana Verbeka (na fotografiji z direktorico Novega tednika in Radia Celje Anico Aužner Šrot) se spomnimo, da je januarja na prvo delavnico prišel kar »zapolnjen«. To je tisti simpatičen brkati šarmer, ki je vse ženske ob osmem marcu presenetil z rožicami, skupini pa je vsakič namenjal nasmehe in svoje iskrive izjave. Shujšal je za 20,2 kilograma, a tudi obseg pasu se mu je krepko zmanjšal.

DL3U9278

Na drugem mestu je Zlatka Zdovc (na fotografiji s prvouvrščenim), ki je odvrgla 17,9 kilograma. Zdovčeva je bila kot »tiha miška«. Vestna, pridna in z močno voljo.

DL3U9351

Na tretjem mestu je Katja Skerbiš (na fotografiji z zdravnico Jano Govc Eržen). Navihanka, ki je od začetka akcije več v fitnesu in na pohodih na Celjsko kočo kot doma, če se malo pošalimo. Prve tedne pri njej kilogrami niso tako kopneli, nato je šlo brez težav. »Vas bom povabila s seboj na pohod,« nam je dejala z nasmehom, ko je dobila priznanje. Čakamo vabilo.

DL3U9225

Čestitke vsem!

Ob vsem je treba poudariti še enkrat, da je pri strokovnem vodenju procesa hujšanja pomembno razmerje med izgubo maščobe in pridobljeno mišično maso zaradi gibanja in telovadbe. Torej če nekdo morda ni shujšal za 20 kilogramov, to ne pomeni, da ni zmagovalec. Maščobe se z vadbo in s pravilno prehrano topijo, mišice pa se krepijo. Tako tudi izgubljenih 5, 8 ali 10 kilogramov predstavlja veliko.

Celotna strokovna ekipa, ki je udeležence spremljala, je vesela in ponosna. In tudi mi smo. Akcija je tudi tokrat uspela. Takšen uspeh se ne meri samo po izgubljenih kilogramih, ampak tudi po nasmehih in izjavah udeležencev, da je njihovo zdravstveno stanje zdaj boljše, da imajo več energije, in po tem, da je enostavno že na daleč mogoče opaziti, da je njihova samopodoba zdaj boljša. Bravo!

Hvala vsem, ki so v akciji sodelovali in strokovni ekipi, v kateri so bili: Nataša Šuster iz Top-Fita, koordinatorka Tatjana Škornik Tovornik iz NIJZ Celje in zdravnica Jana Govc Eržen, izjemna zdravnica Nuša Konec Juričič in direktorica naše medijske hiše Anica Aužner Šrot. Poleg njih so sodelovali tudi kineziologinja iz ZD Celje Brigita Fižuleto, Nataša Medved iz Zdravstvene postaje Vojnik, vodja Centra za krepitev zdravja Celje Marjana Iršič, Katja Esih iz Visoke zdravstvene šole Celje, specialist klinične psihologije Drago Tacol in profesor kuharstva Boštjan Bezgovšek iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.

V soboto so bili z nami tudi podmladek Nogometnega kluba Celje in Športne šole Pivovarna Laško – ambasador Aleš Pajovič ter mladi iz Plesne šole Kattan in Judo kluba Iva Reye.

Vsi sodelujoči v akciji so dobili posebna priznanja in darila naše medijske hiše, trije najboljši poleg tega še bon Citycentra, Top-Fita, Sensilaba, Ivan Verbek pa še posebno nagrado: stilsko preobrazbo. Slednjo bomo spremljali tudi v Novem tedniku.

Na sobotni zaključni prireditvi so na stojnicah sodelovali Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Visoka zdravstvena šola Celje, Sensilab in Technogym.

SIMONA ŠOLINIČ

foto: Grupa

Deli