Ali v Zdravstvenem domu Celje grozi kolaps sistema?

10:47

Razmere za delo so slabe, pravijo zdravniki iz Zdravstvenega doma Celje. Včeraj so namreč poslali javno pismo o izrednih razmerah, saj opozarjajo na prevelike obremenitve, pa tudi na to, da primanjkuje zanimanja za delo na področju družinske medicine, primarne pediatrije in šolske medicine.

Zdravniki zahtevajo takojšnjo ureditev razmer na način, da bodo končno imeli »čas za pacienta«. Administrativna dela, ki bi jih lahko opravljale druge službe, namreč povzročajo, da je kvaliteta obravnave pacienta slabša. Dodajajo, da vse to povečuje tudi možnost strokovnih napak, že zdaj pa povečuje nezaupanje pacientov, saj ti čutijo, da zdravniki zanje nimajo veliko časa.

FA Sherpa
FA Sherpa

Od ministrstva in ostalih strokovnih služb v zdravstvu zdravniki pričakujejo, da bodo uredili to področje tako, da bosta predvsem družinska medicina in pediatrija postali privlačni za mlade kadre. Ni skrivnost namreč, da se za specializacijo na teh dveh področjih ne odloča veliko mladih in da so vedno težave s prijavami na razpise. Opozarjajo še na uveljavitev standardov in normativov, saj naj bi prekoračitev normativov, predvsem pa zahteve za delo na več delovnih mestih, bile razlog ne le za za številna delovnopravna vprašanja ampak tudi za vprašanja o dostopnosti do kakovostnega in varnega zdravstva.

Državo in javnost zato celjski zdravniki, enako kot so to pred kratkim storili zdravniki v mariborskem zdravstvenem domu, opozarjajo, da – v kolikor se zadeve ne bodo uredile – sledi kolaps sistema. Medtem ko je bila še pred leti ureditev zdravstva v zdravstvenih domovih vzor tudi tujim državam, pa naj bi bila trenutna situacija takšna, da zaradi kadrovske podhranjenosti v zdravstvenih domovih sploh ni mogoče več organizirati dela. Vedno več je tudi izgorelosti zdravnikov zaradi obremenitev, posledično tudi bolniških staležev. Da je zadeva še kako resna, kaže dejstvo, da sta pod javnim pismom zdravnikov podpisana celo strokovni vodja celjskega zdravstvenega doma Marko Drešček in direktorica Alenka Obrul.

SŠol

Deli