Alkoholne ključavnice bi rešile težavo

12:48

Pretekli teden je predvsem starše otrok na območju Polzele šokirala novica, da so žalski policisti ustavili poklicnega voznika šolskega prevoza otrok, ki je vozil vinjen. Voznik, ki je imel v vozilu šest otrok, je napihal kar 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, kar je sorazmerno visoka stopnja alkoholiziranosti še posebej glede na podatek, da so ga ustavili v dopoldanskem času.

Več podrobnosti o tem je objavljeno v tiskani izdaji Novega tednika.

Kršitelj je dobil 600 evrov kazni in 8 kazenskih točk, ob tem so mu prepovedali tudi nadaljnjo vožnjo. Gre za voznika manjšega podjetja in ne večjega avtobusnega prevoznika. Ne glede na to, pa je primer pokazal, da se vsi poklicni vozniki šolarjev ne držijo pravil, ki so zaradi tega, ker prevažajo najranljivejše udeležence v prometu, še toliko bolj strožja.

Alkoholna ključavnica.

Primer vinjenega poklicnega voznika na območju Polzele jasno kaže tudi, da v Sloveniji še vedno sistem ne stori veliko, da se to ne bi dogajalo. Ukrepi policije namreč niso vedno dovolj. Država bi lahko v zakonodajo vnesla novost – ki danes sploh ni več novost -, bi pa lahko preprečila tovrstne dogodke. Na tržišču že kar nekaj časa obstajajo tako imenovane alkoholne ključavnice. Te se montirajo v vozilo in poklicni voznik mora pred vožnjo opraviti test morebitne alkoholiziranosti. Če “napiha”, vozila ne more zagnati.

Nekateri avtobusni prevozniki, tak primer prihaja z Dolenjske, so to v svojo prakso že vnesli in s tem vnaprej preprečili, da bi poklicni vozniki vozili pijani. Na policiji so nam povedali, da bi lahko denimo tudi šole in občine pri razpisih za šolske prevoze to možnost vnesle med morebitne pogoje za prijavo na razpise oziroma bi se o tem začeli lahko dogovarjati.

Uvedbo alkoholnih ključavnic ravno za vozila za prevoz otrok je že pred leti predlagala tudi Agencija za varnost prometa. Žal pa se to do zdaj pri nas v okviru zakonodaje še ni sistemsko uredilo.

Podrobnosti v Novem tedniku. 

SŠol

Deli