Arhivi – zakladnice spomine

9:24

V Zgodovinskem arhivu Celje so odprli razstavo Arhivi – zakladnice spomina. Gre za potujočo razstavo slovenske arhivske dediščine, ki opozarja na sodelovanje med arhivskimi ustanovami v državi, hkrati pa tudi na letošnji jubilej, 60 let delovanja celjske hiše spominov.
Deset slovenskih arhivov hrani skupaj okrog 75 kilometrov gradiva, gre za izjemno bogastvo pisne kulturne dediščine, ki sega od druge četrtine devetega stoletja, do današnjih dni. Več o razstavi, ki je plod sodelovanja arhivskih ustanov, pa direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj.

Razstava naj bi poleg najlepših in najpomembnejših dokumentov ponudila nekakšen prerez ali vzorec ohranjenega arhivskega gradiva. Izbor naj bi poleg lepote gradiva kot takega razodeval tudi ljudi različnih slojev, njihovo okolje in njihov čas, njihova hotenja, načrte, delo, dosežke, pa tudi stranpoti. Celjski arhiv na razstavi med drugim predstavlja privilegije Žičke kartuzije iz 13. stoletja, celjsko meščansko knjigo, teharsko sodno knjigo in še marsikaj zanimivega. Več na Radiu Celje in v tiskani izdaji Novega tednika!

TINA STRMČNIK
Foto: ZAC

Arhiv
Med zanimivejšimi razstavljenimi predmeti so na primer še etiopske molitve na posebnem zvitku, sicer pa bodo obiskovalci spoznali še rokopisno gradivo in gradivo s področij uprave in pravosodja.