Azija ji je zlezla pod kožo

13:58

»Gotovo bom doma mesec dni, morda dva, tri pa najverjetneje že ne,« pravi Anja Cencelj iz Petrovč. Po tem, ko je živela v različnih evropskih državah, je zadnja tri leta in pol preživela na Kitajskem. Sedaj jo k odkrivanju vabijo še druge azijske države.

Na Kitajsko je odšla kot au pair, torej kot oseba, ki pomaga pri varstvu otrok in jih uči angleščino. V Sloveniji je bila takrat precejšnja kriza. Dva meseca po tistem, ko je izpolnila prijavnico, je bila Anja že na Kitajskem.

O svoji izkušnji govori z navdušenjem, čeprav priznava, da je tam popolnoma drugačen svet, kot smo ga vajeni Evropejci. »A če si odprte glave in se pred potovanjem zavedaš, da bo v drugi državi življenje drugačno kot doma, je lažje,« pravi. Seveda je bil že sam prihod na letališče svojevrsten izziv. Povsod so bile kitajske pismenke, nihče ni znal angleško. Anja je le debelo gledala, a se je znašla.

Še bolj presenečena je bila, ko je zvečer sedla za mizo s svojo »novo« družino. Ob večerji so namreč družinski člani kar na mizo pljuvali kosti in koščice. To je pri njih povsem normalno, le v kakšni bolj fini restavraciji gostom v ta namen ponudijo krožnik. Njihova načela, kaj je kulturno in kaj ne, so precej drugačna kot slovenska, a človek se vsega navadi, poudarja sogovornica.

TINA STRMČNIK
Foto: GrupA

Celoten pogovor z Anjo Cencelj preberite v zadnji številki Novega tednika.

0212_6
Svoje bivanje na Kitajskem je seveda izkoristila za raziskovanje dežele. Obiskala je Tibet, kitajski zid, Peking, Šanghaj, prepovedano palačo, ogledala si je glinene vojščake v bližini mesta Xian, tamkajšnje staro obzidje. Potovala je še v Malezijo in na Šrilanko. Foto: osebni arhiv

»Ko vidim, kako razmišljajo druge kulture, si širim obzorje. Tako rastem, iz glave brišem predsodke, razumem, zakaj so neutemeljeni. Še posebej me privlači različna kulinarika. Tako lahko naredim fuzijo hrane iz različnih držav, za katero prej morda ne bi niti pomislila, da bi jo lahko jedla hkrati,« pravi Anja Cencelj.

_L3U8617
Ko smo jo obiskali v Petrovčah, nam je ponudila kitajski čaj.

narocite-nt