Bi lahko tudi v Celju prišlo do ekološke katastrofe?

8:48

Požara v Kemisu in Ekosistemih sta odprla tudi vprašanje, kako je drugod v večjih podjetjih poskrbljeno za varnost in zaščito pred takšnimi dogodki. Mi smo preverili, ali bi se lahko takšna ekološka katastrofa morda zgodila v Celju. Za primer smo vzeli Cinkarno Celje, ki je kemični obrat, in Simbio, ki ima roko čez eno največjih deponij v Sloveniji – na Bukovžlaku.

Več podrobnosti o tem je objavljeno v tiskani izdaji Novega tednika.

Osrednji dokument v Cinkarni za večjo varnost je t.i. Sistem obvladovanja varnosti in odziva na izredne dogodke. Izredni dogodek je tisti, za katerega je potencialno možno, da se lahko zgodi.

Tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič.

IMG_0413
Taktična vaja v Cinkarni.

Tak register je potem osnova Službi za varnost in zdravje pri delu, da pripravi oceno ogroženosti z načrtom zaščite in reševanja. V obsežni dokumentaciji, ki so nam jo v pregled pokazali v Cinkarni, so zapisani natančni napotki od tega, kako morajo ravnati vsi, do tega, kakšne posledice in razsežnosti bi imel nek dogodek. Poleg tega imajo tudi razdelan načrt v primeru, če bi prišlo do nesreče v bližnjih podjetjih in kako bi to vplivalo na cinkarno.

Cinkarna ima svojo poklicno gasilsko enoto in pogodbo s poklicno Gasilsko enoto Celje. Med zaposlenimi je tudi 132 prostovoljnih gasilcev. Na območju podjetja je urejen sistem hidrantov, javljalnikov požara, avtomatskega gašenja, gasilnih aparatov.

Tudi v Simbiu, ki skrbi za Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje na Bukovžlaku, imajo do potankosti razdelan načrt reševanja in preventive. Center je ves čas varovan, v stiku s Poklicno gasilsko enoto Celje, povsod so nameščeni tudi hidranti, pa tudi termovizijske kamere, ki zaznajo povečano temperaturo in tako lahko ukrepajo še preden izbruhne požar.

Več v tiskani izdaji Novega tednika.

Deli