Bili naj bi del mednarodne kriminalne združbe

13:30

Včeraj se je – tudi na Celjskem – odvil del preiskave, ki naj bi bil povezan z lanskim prijetjem Kristijana Kamenika v Italiji. Pri Milanu so pri njem takrat zasegli skoraj 50 kilogramov kokaina. Včeraj so namreč na območju Celja, Ljubljane in Kranja potekale obširne hišne preiskave, prijeli pa so tri moške, ki jih sumijo sodelovanja v mednarodni kriminalni združbi, v kateri naj bi se ukvarjali s preprodajo drog. 

Gre za dva moška, stara 33 in 43 let iz Ljubljane in Celja, ter za 51-letnega državljana Bosne in Hercegovine. Preiskava se je začela lani na podlagi informacij italijanskih kriminalistov, ki so pri Milanu prijeli Kamenika. Slovenske kriminaliste pa je zbiranje podatkov pripeljalo do treh včeraj prijetih osumljencev, ki naj bi sodelovali v kriminalni združbi, ki ima mednarodne lovke. Drogo naj bi združba preprodajala namreč po vsem evropskem prostoru, skrbela pa naj bi predvsem za transport in preprodajo predvsem kokaina.

kokain-piy

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin.

In temu opisu ustreza Kamenik, ki so ga v Italiji prijeli ravno lanskega maja. Droga, ki so mu jo takrat zasegli, pa naj bi bila namenjena v našo državo. Ko smo o tem takrat poročali, smo izvedeli, da je imel Kamenik v kriminalni združbi le manjšo vlogo, torej transport, kar pomeni na lestvici tovrstnih kriminalnih poslov pravzaprav eno najnižjih vlog. Predvsem tudi zato, ker so organizatorji takšnega tihotapljenja ponavadi zelo dobro zaščiteni in skriti ter že vnaprej vedo, če policija odkrije koga, odkrije ponavadi ravno tiste, ki drogo prevažajo oziroma jo tihotapijo. Do danes še vedno namreč ni znano, kdo je bil na vrhu združbe, ki je to drogo v Slovenijo takrat poslala.

Med vpleteno trojico naj bi bil najmanj eden policiji zaradi kaznivih dejanj že znan. Vse pa bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja neupravičena proizvodnja in prometa z drogami, zaradi česar jim grozi od 5 do 15 let zapora.

Deli