Biologija, tako zanimiva in pestra

14:11

Tri bronasta odličja je štiričlanska slovenska ekipa julija letos osvojila na 29. mednarodni biološki olimpijadi v Teheranu, kar je bil zelo lep uspeh, dosežen v konkurenci 270 tekmovalcev iz 70 držav. V slovenski ekipi je sodeloval tudi Celjan Tim Zaveršek in ji priboril eno od odličij.
V teh dneh se je vrnil s potovanja po Maroku, ki ga je družina izbrala za letošnji cilj odkrivanja sveta, kar rada počne vsako leto. Tim rad potuje in videl je že kar nekaj dežel po svetu. Delček Irana, ki ga je začutil med enotedenskim obiskom v Teheranu, je bil kamenček v mozaiku širjenja obzorij in spoznavanja, da svet, kakršnega poznamo, ni edini, in da so tudi druge kulture zelo zanimive.
Letošnje dolge počitnice bo pred začetkom novega poglavja v življenju, začetkom študija, izkoristil še za dneve ob morju, za igranje in učenje kitare, ki ga je navdušila zadnje čase, in za druženje s prijatelji. Biologija bo spet na vrsti oktobra, ko bo kot bruc zakorakal v predavalnice Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Počasi do biologije
Navdušenje za biologijo se je razvijalo počasi. Najprej je Tim kot učenec OŠ Frana Roša v Celju hodil na tekmovanja iz matematike in fizike ter logike, v tretjem in četrtem letniku I. gimnazije v Celju pa je počasi prevladala biologija. »Snov je zanimiva, zelo raznolika, uporabna in velikokrat se izkažejo povezave na način, ki ga najprej nisi predvidel. Všeč mi je bilo, da smo se bolj ukvarjali s tem, kako stvari delujejo, kot s tem, kakšne so. Učiteljica na gimnaziji Tatjana Jagarinec je znala prisluhniti in odgovoriti na različna vprašanja,« razlaga Tim, ki se je tako najprej udeležil šolskega tekmovanja, kjer je bil uspešen, in nato še državnega. Zanimivo, da mu je to uspelo šele v zadnjem letniku in ne že v tretjem, ker je menda malo preveč podcenjeval snov in si tiste za četrti letnik ni dobro pogledal.
Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije je tako po uspehu na zadnjem državnem tekmovanju tudi njega povabila na pisanje izbirnih testov za sodelovanje v ekipi za biološko olimpijado. Letos je izbirne teste pisalo osem dijakov iz Slovenije. Tim se je kot edini iz Celja uvrstil v ekipo, en dijak je bil z mariborske II. gimnazije, dva člana ekipe sta bila s škofjeloške.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: GrupA

_MG_8757

narocite-nt

Deli