Bivanje v domu je prednost

15:12

Kljub temu da so se roki za vpis v dijaške in študentske domove v skladu z razpisom ministrstva za izobraževanje že iztekli, je v Celju vlogo še mogoče prinesti na sedež dijaškega in študentskega doma ob Ljubljanski cesti. Ugotavljajo, da je letos za bivanje več zanimanja kot prejšnja leta in da se zanj odločajo celo dijaki iz ne tako zelo oddaljenih krajev v regiji.

Dijaški in študentski dom v Celju je pred leti prevzela v upravljanje in vodenje srednja šola za gostinstvo in turizem. Takrat je s pomočjo denarja iz ministrstva za izobraževanje prenovila enega od dveh stolpičev, v katerem so zdaj enoposteljne in dvoposteljne dijaške sobe. Drugi stolpič, ki ga šola postopoma še prenavlja, je namenjen študentom.

V zadnjih letih je imel dom za razliko od nekaterih drugih v Sloveniji stalno število dijakov in študentov, v prihodnjem šolskem letu pa kaže, da bo otrok še več. Kot pravi vodja doma Aleš Brod, predvidevajo, da bodo imeli v prihodnjem šolskem letu 130 dijakov, v preteklih letih jih je bilo 120, študentov pa naj bi bilo tudi letos približno 60. Cena za dijaško bivanje in prehrano je določena na državni ravni in znaša 220 evrov mesečno, medtem ko morajo študenti za najem sobe odšteti 95 evrov. Ob spremenjenih razmerah, ko so se pred leti zaradi subvencij šolskih prevozov mnogi dijaki odločili za vsakodnevno vožnjo, so v Celju zadovoljni z zasedenostjo. In kje so prednosti bivanja v domu? Aleš Brod:

Zaradi natrpanih šolskih urnikov in dodatnih dejavnosti si mnogi dijaki večurne vožnje v šolo in nazaj ne morejo privoščiti. Za bivanje v domu se zato odločajo tudi tisti, ki živijo v krajih, ki od Celja niso oddaljeni več kot 20 km, pravi Brod, in dodaja, da mnoge pritegnejo tudi številne interesne dejavnosti v domu. Visoka uspešnost njihovih dijakov v šoli kaže, da je takšen način za številne mlade najbolj ustrezen.

TC, foto: arhiv doma

Utrinek iz prireditve Pozdrav pomladiUtrinek s prireditve Pozdrav pomladi v celjskem dijaškem domu

Deli