Blišč in beda Dubaja

12:45

Dubaj je mesto, ki mu na svetu ni para. Kraj, ki je bil še pred nekaj desetletji manj pomembno naselje, je danes po zaslugi črnega zlata, velemesto z dvema milijonoma prebivalcev. Zaradi moči denarja je danes Dubaj kot, da bi bil vzet iz knjige arabskih pravljic Tisoč in ene noči. To je seveda mesto nasprotij. Po eni strani vlada tod razkošje, ki mu na svetu ni para, po drugi strani delajo uvoženi gradbeni delavci za komaj nekaj nad sto evrov plače. In pravosodje Združenih arabskih emiratov je še veliko bolj čudno kot je slovensko…
Razkošje Dubaja se zrcali v njegovih veleblagovnicah, kjer so nakopičeni dragoceni izdelki z vsega sveta. Tudi tam je mogoče naleteti na protislovja, ki so povprečnemu Evropejcu težko razumljiva. V največji veleblagovnici na svetu v Dubai Mall je tako mogoče srečati številne ženske v črnih arabskih oblačilih, s pokritimi glavami – kot veleva islam. Med premožnimi nakupovalkami ne manjka niti takšnih, ki imajo obraze pokrite s feredžo, zato je mogoče videti zgolj njihove oči ter bolj ali manj lepa očala.
V Dubai Mall, kjer je nakopičenih kar 1200 trgovin, je namenjena salonom najpomembnejših svetovnih oblikovalcev posebna notranja ulica. Najbolj fine gospe tako prevaža po ogromni veleblagovnici k Diorju, Versaceju, Valentinu ter drugim mojstrom šivanke, kar notranji taksi. Modna ulica, kjer se nizajo bogataški saloni, je pokrita z debelo preprogo, kjer si je mogoče odpočiti na oblazinjenih sedežih.
Ko so me noge od hoje že težko ubogale, sem sedel ob moškem v arabski halji ter z značilnim arabskim pokrivalom na glavi, ki je čuval nakupovalne vrečke iz Diorjeve in Chanelove trgovine. Čakal je svojo žensko, morda ženo ali hčerko. Ne vem kaj mu je bila, saj se je k njemu vrnila pokrita s črno feredžo, čez obraz. Očitno bodo dragocene evropske modne izdelke občudovali zgolj člani njene družine, v domačem krogu. Treba je povedati, da po drugi strani ne manjka niti izrazito evropsko urejenih domačink. Dubaj je pač mesto nasprotij.
Med zanimivostmi največje veleblagovnice na svetu je med drugim ogromen akvarij, po katerem plavajo bolj ali manj čudna morska bitja. Še večje presenečenje veleblagovnice je ledeni štadion Ice Rink, s tribunami seveda, namenjen različnim športnim dejavnostim, za katere so potrebne drsalke. Treba je spomniti, da se Dubaj poleti ogreje kar na 40 stopinj Celzija, zato je led v tem mestu nekaj izjemnega. Največja atrakcija dubajskih veleblagovnic je seveda Ski Dubai, v veleblagovnici Mall of Emirates, kjer je obiskovalcem na voljo pravo smučišče. Najdaljša smučarska proga, na umetnem snegu, meri celo štiristo metrov. Smučarje prevaža sedežnica. Nikar ne skrbite, če ste se v Dubaj odpravili brez smuči in druge smučarske opreme. To si je pri vhodu mogoče izposoditi.

Več preberite v tiskani izdaji Novega tednika.

banner-teal

BRANE JERANKO
Foto: BJ

dubaj neboticniki gradbisce

Deli