Bo na Gomilskem spet zaživel lesni center?

8:49

Na območju nekdanje Čmakove žage v občini Braslovče, kjer je nazadnje, do stečaja pred sedmimi leti, delovalo podjetje Biva hiše, naj bi ponovno obudili lesni center. Novo, veliko in moderno žago naj bi zgradilo škotsko družinsko podjetje BSW Timber Group, ki bi dejavnost v prihodnjih letih širilo tudi drugod po Sloveniji. V Braslovčah, kjer si že nekaj let prizadevajo za postopno oživitev nekdanjega lesnega centra, so napovedi nove investicije veseli, a ostajajo previdni.

Po neuradnih informacijah naj bi škotsko podjetje, ki ima v Veliki Britaniji že sedem žag in še eno v Latviji, v postavitev žage na Gomilskem vložilo 21 milijonov evrov, to pa bi v Savinjsko dolino prineslo do sto novih delovnih mest. Na ministrstvu za gospodarstvo številk uradno niso želeli ne potrditi ne zanikati. Pravijo, da bodo več povedali, ko bo investitor predložil vse vloge z opisom investicije. Da so ocene naložbe, ki so prišle v javnost, nekoliko napihnjene, meni braslovški župan Branimir Strojanšek. Kot pravi, se občina že nekaj časa zaveda, da je treba to območje ponovno oživiti, zato občinska uprava že pripravlja predlog spremembe občinskega prostorskega načrta. Strojanšek poudarja, da nikakor ne gre za širitev, temveč izključno za oživitev območja, ki je že več desetletij namenjeno tej dejavnosti.

Strojanšek se je s predstavniki škotskega podjetja pred dvema letoma že sestal. A kot je dejal, v zadnjem času novih stikov niso imeli.

Škotsko podjetje, ki bi v Sloveniji najprej investiralo v žago na Gomilskem, nato pa dejavnost postopno širilo po Sloveniji, je oktobra lani pri nas že ustanovilo podjetje BSW.SI, upravljanje naložb.

LK, foto: pixabay