Bo pritisk zaposlenih prinesel božičnico?

12:42

Po tem, ko je predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina povedal, da letos, kljub rekordnemu dobičku, v podjetju ne bodo izplačali božičnice, je med zaposlenimi završalo. Nejevoljni delavci so omenjali celo tožbo zoper vodstvo in stavko. Včeraj je predsednik uprave sklical svet delavcev, na katerem je več kot 900 zaposlenim razložil, čemu konec leta ne bodo prejeli božinice. Te so namreč vezane na doseganje planov in ne na višino dobička, ki ga tako zaposleni kot javnost najprej opazijo. Kljub temu so zaposleni prepričani, da morajo biti za uspešno poslovanje nagrajeni. Z vodstvom so sklenili nekaj konstruktivnih zavez. Kaj pa to pomeni za zaposlene, po bo znano januarja.

FA SherpaNekaj več kot 900 zaposlenih v Cinkarni Celje je 13. plačo dobilo že poleti, o kakršnih koli dodatnih izplačilih pa se bodo v podjetju odločali po novem letu, je pred dnevi povedal predsednik uprave Tomaž Benčina. Zaradi morebitnega neizplačila božičnice je med delavci te dni kar nekaj nejevolje. V cinkarni so pač navajeni, da jih podjetje poleg 13. plače vsako leto nagradi še z visoko božičnico. Lani, ko je podjetje poslovalo odlično, so bili zaposleni deležni božičnice v višini povprečne slovenske plače, to je približno 1.600 bruto. Cinkarna sicer tudi letos posluje dobro, po devetih mesecih je imela dobička še več kot lani, vendar se na svetovnih trgih že kažejo razpoke in povpraševanje po njenem osnovnem izdelku je manjše.

A kot opozarja sindikalist Franc Grabler podjetje letos znova posluje dobro, dobiček bo celo še večji, zato je prav, da so nagrade deležni tudi tisti, ki so ta dobiček ustvarili.

V Cinkarni so sicer zaradi uveljavljanja davčne olajšave lanskoletno božičnico izplačali januarja letos. Lahko se zgodi, da bodo zaposleni, kljub sprva drugačnim napovedim vodstva, tudi v začetku prihodnjega leta prejeli nagrado za uspešno poslovanje. V nasprotnem primeru sindikati obljubljajo, da ne bodo mirovali.

LKK, foto: SHERPA