Bobinac ne bo več glavni šef Gorenja

8:06

Skupščina Gorenja bo na zahtevo glavnega delničarja, kitajske skupine Hisense, na današnji skupščini odločala o preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Ob tem se bo sistem upravljanja iz dvotirnega spremenil v enotirnega, sedanji 11-članski nadzorni svet in 12-članska uprava pa se bosta skrčila na sedemčlanski kolegij direktorjev.

bobinac_franjo_gorenje_gr_2115 (5)
Sedanji predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac bo odslej direktor in predsednik kolegija direktorjev Gorenja.

Kot izhaja iz sklica skupščine, naj bi s preoblikovanjem mandat prenehal vsem enajstim članom nadzornega sveta in tudi vsem dvanajstim članom uprave. Glavna direktorja Gorenja bosta po novem Lan Lin in Chao Liu. Dosedanji predsednik uprave Franjo Bobinac bo direktor in predsednik kolegija direktorjev Gorenja. Direktorji družbe bodo še Yeguo Tang, Shaoquian Jia, Žiga Debeljak in predstavnik delavcev Drago Bahun.

banner-teal

Preoblikovanje Gorenja je posledica kitajskega prevzema. Gorenje, ki je od maja lani v 95,42-odstotni lasti kitajskega Hisense, bo za denarno odpravnino prevzelo poslovne deleže delničarjev, ki nasprotujejo preoblikovanju družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Odpravnina znaša 12 evrov za delnico, kolikor je Hisense delničarjem ponudil tudi v prevzemni ponudbi za Gorenje. S preoblikovanjem Kitajci Gorenje umikajo tudi z borze.

Odločanje v družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) je bistveno hitrejše, niso potrebni sklici skupščin, predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu niso obvezni. Obe pravni obliki odgovarjata z lastnim kapitalom. Za preoblikovanje v družbo z omejeno odgovornostjo se je ob menjavi lastništva odločilo več podjetij: Pivovarna Laško Union, Žito, Helios, Aerodrom Ljubljana, Adria Airways.

LKK, foto: GrupA