Bodo orgle omogočile postavitev razglednega stolpa?

7:00

Svetniki Občine Rogaška Slatina se bodo na današnji seji seznanili z velikim investicijskim projektom izgradnje evropskega orglarskega centra, ob pomoči katerega bi lahko znova oživel tudi projekt izgradnje razglednega stolpa Kristal.

Projekt izgradnje razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini je bil sredi lanskega leta začasno ustavljen, kljub temu je še vedno pomembna točka razprav v kraju in tako bo tudi na tokratni seji. Neposredno sicer točke o stolpu ni na dnevnem redu, a je projekt tesno povezan z realizacijo novega, prav tako v svetu edinstvenega projekta, vzpostavitve Evropskega orglarskega centra. Župan Branko Kidrič je pred dobrim tednom na vprašanje, kakšna usoda čaka projekt Kristal, odgovoril:

Najverjetneje je imel župan pri tem v mislih že prej omenjeni projekt Evropskega orglarskega centra, pod predstavitev katerega se podpisuje lokalni podjetnik Anton Škrabl. Gre za oživitev območja »starega mizarstva«, projekt pa med drugim predvideva postavitev največjih orgel na svetu, veliko koncertno dvorano z dva tisoč sedeži in več kot 170 novih delovnih mest. Ocenjena vrednost naložbe znaša 400 milijonov evrov, uresničili pa bi jo delno s pomočjo evropskega razpisa in delno z denarjem investitorjev.

V predstavitvi projekta, ki je hkrati tudi gradivo za obravnavo na seji, je med drugim zapisano, da je omenjeni projekt neločljivo povezan z uresničitvijo še nekaterih projektov v občini, in sicer z izgradnjo razglednega stolpa Kristal ter nadhoda čez cesto in železnico, ki bo povezan s promenado.

stolp kristal (2)
“Da bi zagotovili funkcionalnost projekta Evropski orglarski center (EOC) v svetovnem merilu je nujno, da se ta oplemeniti s posebnimi, dodatnimi projekti, ki v našem kraju nedvomno manjkajo. Zato smo izbrali lokacijo na vhodu v Rogaško Sltino, območje “starega mizarstva”. Načrtovana projekta izgradnja razglednega stolpa, ki bo prav gotovo posebnost in ponos kraja, ter izgradnja nadhoda čez cesto in železnico, ki bo povezan s promenado bosta zagotovo oplemenitev projekta EOC. Smatram, da so projekti neločljivo povezani. Zato je naša odločitev nakupa zemljišča in realizacije projekta EOC pogojena z izgradnjo stolpa, ki bi bil v neposredni bližini koncertne dvorane in nadhoda,” je med drugim v predstavitvi projekta zapisal Anton Škrabl.

Gradivo bodo poleg župana Kidriča predstavili še vodja oddelka za razvoj in investicije Aleš Otorepec in orglar ter podjetnik Anton Škrabl. Na vabilo župana naj bi bil pri tej točki dnevnega reda prisoten tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

LKK, foto: Občina Rogaška Slatina