Brezova metla s prekmurskim navdihom

14:53

Mladi plesalci so tudi letos uspešno nastopili na 26. Brezovi metli, plesno-pustni prireditvi, ki jo pripravlja Harlekin, društvo za umetnost plesa iz Celja. Zaradi obilice programa je prireditev imela dva dela: najprej so izvedli projekt z naslovom Po meraševi poti, nato pa še del z naslovom Naša Brezovka. Oba dela so plesalci izvedli v koncertni dvorani Glasbene šole Celje.
Ker je letos 100-letnica priključitve Prekmurja matičnemu narodu, je Ana Vovk Pezdir zasnovala predstavo z naslovom Po meraševi poti, ki pomeni eno prvih obeleževanj tega jubileja v tem letu. Gledalci so si najprej lahko ogledali vir tokratne plesno-pustne prireditve, in sicer diapozitive obredja borovega gostüvanja. Gre za edinstveno praznovanje pusta na Slovenskem in ga izvajajo v vaseh Prekmurja. Pripravijo ga le v tistih vaseh, kjer se do pusta ni poročil noben mlad par. Poroka in posledično družina z otroki sta bili nekoč zagotovilo, da bo vaška skupnost obstala. Meraš je lik tega običaja, ki kaže pot v gozd. Tudi plesalci Harlekina iz Celja in Braslovč so sledili merašu in na svoj način predstavili šest pustnih likov prekmurskega borovega gostüvanja.
Na Naši Brezovki so se predstavili plesalci Harlekina, učenke pripravnic sodobnega plesa iz celjske glasbene šole in gostje iz Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane. Plesne miniature je s svojimi učenci plesala pripravila mentorica in koreografinja Sandra Jazbec, mentorica Ljubljančank pa je bila Jana Kovač Valdes.

AVP, foto: SHERPA

69-Čarovniški tanc-Harlekin Celje20-čistilke čevljev, konec službe

banner-ntrc-martinovanje

Deli