Bronasta črno-bela ekipa

14:08

Izzivov polna pustolovščina, ustvarjalno skupinsko delo, življenjska izkušnja in občasno še pravo tekmovanje, vse to je program First Lego League (FLL). Ko o tem poslušaš navdušeno razlago šestih osnovnošolcev, članov ekipe Black&White iz I. OŠ Celje, verjameš, da ne gre le za besede na papirju. To, da so lahko zraven pri tako zanimivi dejavnosti, jim daje energijo še za vse ostale stvari, ki morda niso tako navdušujoče. FLL ne pomeni le razvijanja znanja s področja robotike in navduševanja za znanost. Kar je posebej zanimivo, je, da pri otrocih program spodbuja tudi vrednote, povezane z delovanjem v skupini. In vse to je več kot odlična popotnica za življenje.
Če ob vsem tem prineseš še kakšen pokal s tekmovanj, je veselje toliko večje. Zadnji uspeh ekipe Black&White je res nekaj posebnega. Na svetovnem prvenstvu v tekmovanju FLL v Houstonu je aprila osvojila pokal za tretjo najboljšo ekipo v kategoriji skupinskega delovanja (Teamwork Award), kar je odličen rezultat v konkurenci 108 ekip iz 86 držav.
Ekipo sestavljajo Alina Prtenjak iz 6. razreda, Anja Simić, Jurij Kumer in Tea Belak iz 7. razreda ter osmošolec Gašper Bervar in devetošolec Miha Kužner, vodita jo mentorja Žan Močivnik, učitelj računalništva in matematike, in Ingrid Zupanc Brečko, učiteljica angleščine in nemščine.

cof

Prosti čas za iskanje rešitev
Mladi verjetno vseh pozitivnih plati svojega prostočasnega udejstvovanja še ne dojemajo. A nekateri že priznavajo, da bodo prav nova znanja iz projekta FLL vplivala tudi na odločitev o nadaljnjem šolanju. Žan Močivnik pove, da so učencih iz prvih šolskih ekip danes že uspešni študenti tehničnih ved in da se vsi nekdanji člani ekipe še vedno radi vračajo. »Naša ekipa je že skoraj družina, vsi starejši člani nas pridejo pogledat na tekmovanja in priprave,« pravi mentor.
Ekipo sestavljajo dekleta in fantje, ki so se v FLL vključili že v prvih razredih, ko so delovali še v sekciji Junior, ali pa jih je za sodelovanje navdušil kdo od starejših članov. A vsi, ki pridejo, ne ostanejo, saj, kot pravi Miha Kužner, niso iz pravega testa. Mnogi odnehajo, ko ugotovijo, da je v to dejavnost treba vložiti večino svojega prostega časa. Najbolj zavzetih to ne moti. Ostanejo tisti, za katere je to način življenja. V šolski računalniški učilnici, ki je hkrati prostor za ustvarjanje in vajo ekipe črno-belih, ostajajo skoraj vsako popoldne in prihajajo tudi ob sobotah in med počitnicami. Veliko je dela tudi doma in na terenu. Na šolski uspeh to ne vpliva, saj pravijo, da znajo tako še bolje razporediti svoj čas. Navdušenje mladih je nalezljivo, zato sta tudi mentorja ob takšni ekipi polna delovnega zanosa in ne moreta spati na lovorikah, ampak se tudi sama ves čas učita.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: arhiv I. OŠ Celje

izmenjava

20190415_171135astronavtmuzejNa tekmovanju v Houstonu so se srečali z astronavtom, si ogledali sedež Nase in naravoslovni muzej.