»Če bi se rodil v drugi državi, bi bil zvezda, a v Sloveniji to ni mogoče«

11:50

Andy Rančnik – Mr Andy DJ je didžej, ki ima odličen občutek za počutje ljudi na zabavi in jih, kadar padejo v pravo gibanje, ne spusti iz svojega glasbenega objema. Je tudi tisti didžej, ki ima glasbo v krvi in ki je zaradi spoštljivosti prišel in ostal na »sceni«, ter je tisti didžej, brez katerega ni dobre zabave na Celjskem.

_L3U3529
»Res je zanimivo, da se rok koncertov udeležuje starejša populacija, mladina je na veselicah. To se je obrnilo. Včasih je bila mladina v diskotekah, starejši so bili na veselicah in so plesali na harmoniko.« (Foto: GrupA)

Mr Andy DJ je s pravim imenom Andrej Rančnik, otroštvo je preživel v Slovenskih Konjicah, zdaj živi v Celju. Po končani srednji strojni šoli je opravil obvezno prakso. Ker se v tem poklicu ni najbolje znašel in tudi ni videl prihodnosti v tem, je hitro zgrabil priložnost na komercialni radijski postaji v Slovenski Bistrici, kjer je najprej delal kot tonski tehnik, nato še kot glasbeni urednik. Od tam ga je pot zanesla na naslednje komercialne radijske postaje in kasneje v popolnoma profesionalno delo didžeja.

Katere glasbene zvrti ne vrtite oziroma katerih pesmi ne moremo slišati na zabavah, kjer vas najamejo?
To je balkanska turbo folk scena. Tega zagotovo ne boste slišali. Lahko se popolnoma prilagodim okusu ljudi, vendar nimam rad, da posegajo v moj izbor. Ko sem na delovnem mestu, ne vrtim glasbenih želja, nisem »jubox«, ampak sem didžej. Takoj tudi povem, kaj poznam in kaj bom vrtel ter česa ne. Kar dam, je stoodstotno dobro, čeprav vseh na zabavi ne moreš zadovoljiti. Vedno se bo našel kdo, ki mu nekaj bo všeč.

Način zabave je zdaj drugačen. Ljudje potrebujejo včasih le glasbeno kuliso, ni treba, da norijo in plešejo ves večer. A res je, da poslušam skoraj vse, ker s tem dobim glasbeno širino. In ta širina me loči od mladih fantov, ki poznajo le eno zvrst in niso dolgo na sceni. Malce bom spet skočil z zgodovino. Včasih smo plošče z novo glasbo kupovali v Avstriji in Italiji. Trgovci so nam znali prodati prave skladbe, so nam napovedali, katere pesmi bodo hiti. Slovenija je bila včasih glasbeno zelo napredna, takoj za Italijani, a danes me slovenska glasbena scena zelo žalosti. Na naših zabavah je preveč vsega z juga in premalo slovenske glasbe.

BARBARA GRADIČ OSET

Daljši pogovor si preberite v zadnji številki Novega tednika!

narocite-nt

Deli