Čedalje večja konkurenca ameriški hmelj

9:14

Obiranje hmelja je pod streho. 116 hmeljarjev ga je letos pridelovalo na 1.590 hektarjih. Uradnih podatkov o letošnji letini še ni. Društvo hmeljarjev, hmeljarskih starešin in princes Slovenije ocenjuje, da bo skupaj približno 2.200 ton pridelka, kar je nekoliko manj kot lani, čeprav so hmeljarji obdelovali približno 100 hektarjih več zemljišč.

Predsednik Društva hmeljarjev, hmeljarskih starešin in princes Slovenije Janez Oset pravi, da gre za povsem povprečno letino, predvsem je zadovoljen z njeno kakovostjo. Janez Oset:

Več kot 95 odstotkov slovenskega hmelja je namenjenega izvozu. Hmeljarji večino svojega pridelka prodaja na podlagi večletnih pogodb, nekaj pridelka ostaja na prostem trgu. V zadnjih letih se po besedah Oseta še posebno bojijo ameriške konkurence.

Pritisk po znižanju cen hmeljarji še posebno občutijo pri sorti Celeia, katere cena trenutno znaša približno osem evrov na kilogram. Za Auroro prejmejo med pet in šest evrov. Stroškov s pridelavo imajo več kot štiri evre na kilogram.

Slovenski hmelj je od letos zaščiten tudi z geografsko označbo.

Obiranje hmelja
Fotografijo prevoza hmelja po končanem obiranju so posneli na kmetiji Četina – pri Gašperet in jo objavili na svojem FB profilu.

ŠO

Deli