Celjani ponosni na prestižno evropsko nagrado

10:45

V Celju je bila včeraj popoldne slovesnost ob prejemu prestižne nagrade Europa Nostra, ki je knežjemu mestu pripadla za paviljon arheologije na Glavnem trgu. Svečana podelitev nagrad je bila pred kratkim v Parizu, kjer je nagrado prevzel župan Bojan Šrot. Ta dosežek in dogodek je Mestna občina Celje svečano zaznamovala še na mestu pri stavbi, ki je s svojo arhitekturno rešitvijo prepričala Evropsko komisijo.

DL3U0568_PURGCeljska podžupanja Breda Arnšek je v nagovoru povedala, da je Celje lahko izjemno ponosno na to nagrado. Ob tem je poudarila, da še ena imenitna zgodba predstavitve arheološke dediščine nastaja tudi pod Muzejskim trgom in da ne gre pozabiti na mesto pod mestom v knežjem dvorcu, ki je največje pokrito arheološko najdišče v Sloveniji.

DL3U0741_PURGSlovesnosti se je udeležil tudi član sveta fundacije Europa Nostra, španski predstavnik Pedro Ponce de Leon. “Nagrada je dokaz izjemnega vpliva, ki ga imajo projekti kulturne dediščine na naše gospodarstvo, okolje, kulturo in za kakovost življenja. Kulturna dediščina je naše skupno bogastvo, na katerem gradimo svojo prihodnost in ima velik vpliv na naše vsakodnevno življenje,” je dejal.

Režiser prireditve na Glavnem trgu je bil Kristijan Koželj, za glasbo sta poskrbela klarinetist Goran Bojčevski in Nejc Škofic na klaviaturah.

Na stavbi paviljona arheologije na Glavnem trgu bo na prejeto prestižno evropsko nagrado v prihodnje spominjalo tudi posebno obeležje.

ROBERT GORJANC
Foto: GrupA

Deli