Celjska bolnišnica prepovedala obiske

15:08

Na Celjskem je v zadnjih dneh strmo naraslo število okužb z virusom gripe. Zaradi tega je Splošna bolnišnica Celje od danes do preklica popolnoma prepovedala obiske hospitaliziranih bolnikov.

Obisk pri bolniku je dovoljen izjemoma, in sicer po predhodnem dogovoru z lečečim zdravnikom. Ob tem je treba natančno upoštevati navodila zdravstvenega osebja.

Kakšni so simptomi gripe?

V času od enega do treh dni po okužbi se pojavijo bolezenski simptomi in znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh.

Virus gripe poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica. Ta zaplet je pogostejši pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih. Pri kroničnih bolnikih se v času prebolevanja gripe poslabšajo osnovne bolezni. Zaradi tega se število sprejemov v bolnišnice močno poveča. Poveča se tudi umrljivost.

gripa

»Pri večini bolnikov zdravljenje s protivirusnimi zdravili ni smiselno. Najbolj pomembno je, da si olajšamo težave in počakamo, da gripa izzveni. Če imamo povišano telesno temperaturo nad 38°C, jemljemo antipiretike – zdravila, ki znižajo telesno temperaturo. Za otroke je primeren paracetamol, odrasli pa lahko vzamejo paracetamol ali aspirin. Posebno ponoči je zamašen nos zelo moteč in povzroči, da dihamo čez usta, kar dodatno izsuši sluznico zgornjih dihal in poslabša počutje. Svetuje se uporaba kapljic za nos, da se prehodnost nosu poveča in olajša dihanje,« pravijo pri Nacionalnem inštitutu RS za javno zdravje.

smrkanje-pix

Zaužijemo dovolj tekočin, saj jih zaradi vročine izgubimo več kot običajno, da ne nastopi izsušitev, ki še dodatno poslabša naše počutje. Svetuje se počitek in izogibanje telesnim naporom dokler traja vročina. Jemanje antibiotikov (če ni bakterijskih zapletov) je brez smisla in je lahko škodljivo. Za zdravljenje gripe je že nekaj let na voljo več vrst protivirusnih zdravil, ki so različno učinkovita. Zdravila nekoliko skrajšajo trajanje in omilijo potek bolezni, če jih zdravnik bolniku predpiše prvi ali drugi dan bolezni.

Zdravniki še vedno priporočajo cepljenje, v tem času pa je treba upoštevati preventivne nasvete, predvsem pa vzdrževati dobro telesno kondicijo, se veliko gibati na svežem zraku in uživati zdravo hrano z veliko sadja in zelenjave. V mesecih, ko je okužb dihal veliko, se izogibamo zaprtih prostorov in si večkrat skrbno umijemo roko, da ne zanesemo virusa in tudi drugih mikroorganizmov na dihala. Okužbo preprečimo z dobrimi higienskimi navadami  – ne delimo osebnih predmetov kot so zobne krtačke, ne pijemo iz istega kozarca ali steklenice, ne uporabljamo istega jedilnega pribora ipd.

Več o gripi: TUKAJ

SIMONA ŠOLINIČ

Deli