Čez trnje do samostojnih korakov

15:28

»Zapojmo kakšno pesmico,« je veselo dejala, ko sta jo mama in oče prinesla v garderobo vrtca Danijelov levček v Aškerčevi ulici v Celju. In takoj dodala, da bi si rada sama slekla in obesila bundico. Nič posebnega, boste pomislili, a šestletna Loti iz okolice Slovenskih Konjic se mora za samostojno gibanje potruditi mnogo bolj kot ostali otroci. Ker je bila rojena prehitro in je njeno zdravljenje otežila še zdravniška napaka, ima cerebralno paralizo četrte stopnje.

Mala borka se je že večkrat zoperstavila bolezni. Da bi se kmalu lahko ponovno postavila na svoje noge, pesti zanjo stiskajo tudi otroci iz že omenjenega vrtca. Z ustvarjanjem voščilnic in organizacijo dobrodelnega bazarja so za svojo vrstnico zbrali tisoč evrov, za njene terapije pomagajo tudi z zbiranjem zamaškov in papirja. Širok nasmeh na njena lica narišejo, ko ji zapojejo pesmice in ko eden od pobudnikov dobrodelne akcije, vzgojitelj Melvin Majcen, zraven zaigra na harmoniko ali kitaro.

Loti se je rodila v 25. tednu nosečnosti. »Še nekaj dni pred tem sem bila na pregledu in vse je bilo videti v redu,« pove njena mamica Dolorez Ledinek. Ponoči je začutila močne popadke. Deklico so po rojstvu iz celjske porodnišnice odpeljali v Ljubljano, kjer je bila priklopljena na vse mogoče naprave. Zdravniki so ji s pomočjo aparatov dovajali kisik, pomagali so njenemu srcu. Hranili so jo s pomočjo popkovnega katetra, ki ga vstavijo kirurško. Četrti dan so ugotovili, da je prišlo do zapleta. Deklica hrane namreč ni prejemala v črevesje, ampak v trebušno votlino. Posledice tega zapleta so bile krvavitve v glavi. »Najina hči ima danes težave tudi zaradi človeške napake, delno pa tudi zaradi tega, ker je bila rojena prehitro,« pravi Dolorez Ledinek.

TINA STRMČNIK
Foto: GrupA

Življenjsko zgodbo male Loti, ki zato, da bi lahko shodila, potrebuje dodatne terapije, preberite v zadnji številki Novega tednika.

_L3U5722
Loti Ledinek v objemu svojih staršev.
_L3U5747
Ko Loti obišče Vrtec Danijelov Levček, vso družino navdušeno sprejmejo otroci, vzgojitelji ter ravnateljica Renata Koštomaj. V igralnici se razlegajo smeh, pesem in veselje. „Hvaležni smo vsem otrokom, njihovim staršem ter prav vsakemu posebej. To je res velika skupnost ljubezni,“ je povedala Dolorez Ledinek.

Vsi, ki bi želeli nameniti denar, ali z zbiranjem zamaškov ali papirja pomagati, da bi Loti lahko obiskovala čim več terapij, lahko svoj prispevek nakažete na

Loti Ledinek
Žiče 88c
Deželna banka
TRR: SI56 1964 05012576052
Koda namena: CHAR

ali na račun

Zveza prijateljev mladine Slovenije
Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232, odprt pri Delavski hranilnici, Miklošičeva 5, 1000 Ljubljana
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025, odprt pri Abanka, Slovenska cesta 58, 1517 Ljubljana

narocite-nt