Cinkarna skoraj potrojila dobiček

14:48

Cinkarna Celje poroča o zelo dobrih poslovnih rezultatih v prvih devetih mesecih. Po besedah predsednika uprave Tomaža Benčine presegajo njihova pričakovanja in tudi načrte.

Razlog za to je nadaljevanje velikega povpraševanja ter rasti cen na trgu pigmenta titanovega dioksida, ki je njen najpomembnejši izdelek. V zadnjem letu so se povprečne prodajne cene cinkarne povečale za 38 odstotkov, samo v letu 2017 pa za 36 odstotkov. Benčina navaja, da vse, kar izdelajo, takoj prodajo, proizvodne zmogljivosti pa imajo razprodane vsaj do sredine prihodnjega leta.

cinkarna_gr_rCinkarna je v devetih mesecih ustvarila 144 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je devet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in kar 27 odstotkov več kot so načrtovali. V primerjavi z lani se je povečala tudi vrednost izvoza. Cinkarna je v devetih mesecih na tuje trge prodala za malo več kot 124 milijonov evrov svojih izdelkov. Najvišjo rast v primerjavi z lani pa ima cinkarna pri čistem dobičku. Znaša namreč kar 25,5 milijona evrov in je od lanskega v enakem obdobju višji za 172 odstotkov oziroma za malo več kot 16 milijonov evrov. Cinkarna je tako že v prvih devetih mesecih ustvarila več čistega dobička kot ga je načrtovala za celo leto.

JANJA INTIHAR

Foto: GrupA

narocite-nt

Deli