Čistilna akcija v jamah

10:35

V nedeljo, 14. aprila, sta jamarska kluba Tirski zmaj in Podlasica izvedla čistilni akciji v jamah. Mnogi se še danes ne zavedajo, da so jame glavni vir pitne vode v Sloveniji. V Sloveniji je ogroženih več kot tisoč jam.
Nekateri so prepričani, da je z odmetavanjem smeti v jame zgodba z odpadki končana, saj se smeti ne vidi tako, kot če bi jih odvrgli za kakšen rob.
Jamarski klub Tirski zmaj je tokrat izbral jamo Tinetovo brezno pod Semprimožem 2, ki se nahaja pod cesto iz Bočne proti Semprimožu nad Gornjim Gradom. V jami so jamarji našli starejše smeti, med katerimi so bili embalaže od olja, deli motocikla, staro delovno orodje, puška dvocevka, odpadne baterije, folija …
Šaleški jamarski klub Podlasica je očistil Pasjo jamo v Tešovi v občini Vransko. V jami so našli predvsem živalske kadavre v vrečah umetnih gnojil, kar jim je onemogočalo razkrajanje. Poleg tega so bile še druge smeti, kot so baterije, čistila, olje … O tem so obvestili tudi Občino Vransko in zavod za varstvo narave, saj je v bližini vodohran, iz katerega pijejo vodo prebivalci celotnega naselja Tešova.
Jamarji smeti odnesemo do bližnje ceste, kjer jih po dogovoru prevzame komunala. Javnost želimo obvestiti, da se skrb za zdravo in pitno vodo še zdaleč ne začne pri izviru. Jamarji se čistilnih akcij lotevamo prostovoljno.

MATEJA MAZGAN
Foto: Lea Pavrič

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deli