Intervju z Matevžem Lenarčičem

10:44

Matevž Lenarčič, pilot, alpinist, fotograf in okoljevarstvenik,  se je konec aprila vrnil s poleta okoli sveta, kjer je z ultralahkim letalom opravil skupno 186 ur letenja. Pol milijona evrov vreden projekt je bil namenjen tudi merjenju koncentracij črnega ogljika. Robusten Zasavčan, ki si je dom našel ob drugi reki – živi namreč na Rečici ob Savinji – je navdušil z jasnimi, premišljenimi in direktnimi odgovori. Vmes tudi s kakšno »knapovsko« kletvico. 

DL3U5058
Foto: GrupA

Čeprav v Sloveniji mislimo, da živimo v čistem okolju, ste nam vi to predstavo malce spremenili. Po vašem mnenju živimo v kotlinah in dolinah v zelo onesnaženem okolju.

Onesnaženo je tudi izven kotlin, odvisno od trenutnih vremenskih pogojev. Najbolj onesnaženo je v zimskem in jesenskem času, saj zaradi inverzije vsa »svinjarija« ostane v dolinah. Lani jeseni, ko je bil izjemno visok zračni tlak (preko 1040 mb), so bile vse kotline zelo onesnažene tudi s trdimi delci, med njimi je bil črni ogljik, ki vpliva na zdravje ljudi in segrevanje planeta. Z zbiranjem novih podatkov o koncentracijah in razširjenosti postaja tudi politični problem.

»Visoko v višavah spoznaš, da je tvoj obstoj odvisen še od česa drugega in ne samo od tvojih odločitev.«

»Slovenci se moramo zavedati, da živimo privilegirano življenje v izjemnem prostoru, da ta prostor, tudi če ga kupimo, ni naš, da smo le trenutni obiskovalci, ki moramo pospraviti za seboj.«

Več v tiskani izdaji Novega tednika.        

BARBARA GRADIČ OSET

Deli