Čokoladnica v »čarnem« delu Slovenije

»Pridite, v Prekmurju je lepo!« – Tako vabijo tam, kjer imajo radi življenje

11:00

»Naše roke pobirajo darove prekmurske zemlje, jih predelujejo v okusne jedi in skrbno zlagajo na police male trgovine ob domačiji. Vabimo vas, da si jih privoščite in si zapomnite, kako diši Prekmurje.« Takšnemu vabilu se je zagotovo težko upreti. In ko smo se z družino peljali onkraj Mure, je pričakovanje pred obiskom posestva Passero v Tešanovcih vse bolj naraščalo.

sl44-domacijaIz ravninskega dela Prekmurja smo se bližali dolinskemu, ko so nas tako z leve kot z desne strani ceste pozdravljala živo rumena polja oljne ogrščice izmenjaje s čudovito zelenimi travniki in polja žit z malo drugačnim odtenkom iste barve. V Tešanovce, ki so prva vas za turistično obleganimi Moravskimi Toplicami v smeri proti Bogojini, se nam je obetala prava popotniška meka. In če sva odrasla člana družine nestrpno čakala, da bova ugotovila, kaj ponujajo vinska trta in spretne roke domače gospodinje ter gospodarja, so otroci toliko bolj nestrpno pričakovali okuse Prekmurja, oblečene v čokolado.

Začetek z vinogradom
Ko smo na večjem urejenem parkirišču za posestvom sredi Tešanovcev parkirali, nas je pričakal mlad gospodar Tomaž Sotošek, ki se je v te kraje priženil iz Sevnice. Toda pregovorni prekmurska gostoljubnost in prijaznost sta mu že povsem zlezli pod kožo. Povabil nas je v trgovinico, ki spominja na pravo staro babičino shrambo. Na policah so dobrote, ki jih ponuja domača rodovitna prekmurska zemlja. Mesni izdelki, vina, sokovi, marmelade, žganje, bučno olje in … čokolada.
»Turistično dejavnost sta začela tast in tašča leta 1997, potem ko sta oba izgubila službo. Iskati sta začela nove možnosti in ker je vinska klet že bila pri hiši, tast pa je izučen mesar, sta se odločila za vinotoč, kjer še danes strežemo tisto, kar se pridela na domači kmetiji. To so suhomesnati izdelki, domač kruh, prekmurska gibanica. Čez čas so gosti, ki so obiskali vinotoč, želeli te izdelke odnesti s seboj domov. Leta 2009 smo zato naredili prvo trgovinico in celostno grafično podobo,« o začetkih pristnega domačega turizma pripoveduje Sotošek. Odločili so se za znamko Passero, ki je pravzaprav domač priimek, saj predniki izvirajo iz Italije. Ker »passero« v prevodu pomeni vrabček, so si za svojo znamko izbrali njegovo podobo, ki ima v krilu lipov list, znak Slovenije.

Rojstvo čokoladnice
Zgodba o začetku čokoladnice sredi prekmurske pokrajine je romantična. »Ženi Jasmini sem želel pred leti za božič podariti nekaj posebnega in osebnega. Ko sem iskal, kaj bi to bilo, se mi je porodila ideja, da bi ji izdelal pralineje. Približno sem vedel, kako se jih lotiti, a prakse nisem imel. Uporabil sem modelčke za piškote in izdelal pet pralinejev z okusom jurke. Bili so ji všeč. In takrat sva se domislila, da bi skušala vse okuse, ki se pojavljajo na domači kmetiji in v naši pokrajini, kombinirati s čokolado. Ti okusi, ki jih zdaj spajamo s čokolado v obliki pralinejev, so bučno olje, jurka, traminec, bezeg in gibanica. Čokolado kupujemo v Belgiji, njen kakav pa izvira iz Južne Amerike,« pripoveduje Sotošek.
Z ženo sta univerzitetna diplomirana inženirja živilske tehnologije, ki sta po končanem študiju sprva še nekaj časa delala v Ljubljani. Zatem se je žena Jasmina želela vrnila nazaj v kraje, od koder prihaja, mož Tomaž pa z njo. »In tako sva prišla nazaj in se lotila naše čokoladne zgodbe. Mesnine so v pristojnosti tasta, tašča peče kruh, posolanko in prekmursko gibanico, oddajamo tudi apartmaje,« o uspešni butični medgeneracijski zgodbi onkraj Mure pravi Sotošek.

Med Goričkim in Dolinskim
Vinograd, s katerim se je v tej družini pravzaprav ta uspešna zgodba začela, leži na sončni legi, na Jelovškovem bregu. To je še tisti zadnji pas Goričkega, ki tik zatem preide v Dolinsko. Laški in renski rizling, traminec, chardonnay, sauvignon, sivi in modri pinot rastejo v ilovnati zemlji. V družini pravijo, da so sčasoma skupaj z grozdjem dozoreli v zrele vinarje. To dokazujejo tudi številna priznanja za odlična vina. Kot se za Prekmurce spodobi, v tem gurmanskem kotičku sredi vinskih gričev vsakogar pričakajo z odprtimi in polnimi rokami. Postrežejo z domačimi jedmi, domačim vinom in bogatimi zgodbami, ki jih soustvarjajo sami. Iz zidanice lahko ob lepem vremenu vidimo do hrvaškega Slijemena, daleč v Avstrijo, do Donačke gore, Boča in Pohorja. Dolinski in ravninski del Prekmurja sta na dlani.
Do domačije v Tešanovcih, kjer so živeli Jasminini stari starši, je približno dva kilometra polj in travnikov. Da domačija ne bi samevala, so jo predelali v dva apartmaja. Prenovljena sta tako, da kljub svežini ohranjata stare spomine. Na posestvu so nekdanje hleve preuredili v trgovino, mesno predelovalnico in čokoladnico. Obiskovalcem Tomaž in Jasmina rada pokažeta, kako nastaja čokolada. To, da je narejena z ljubeznijo in neverjetno okusna, je pa še tisti poseben dodatek, ki ga ne odtehta noben denar.

MARJETKA R. LESJAK
Foto: arhiv posestva Passero

Deli