Čudesa narave pod lupo

14:46

V avli Doma II. slovenskega tabora Žalec bo do 25. marca odprta zanimiva razstava makrofotografij z naslovom Pod lupo. Avtorja sta Milan Žolnir in Šamuel Almaši. Na odprtju se je zbralo veliko ljubiteljev fotografije in prijateljev. O obeh avtorjih je govoril Uroš Govek iz ZKŠT Žalec, razstavo je predstavila kustosinja Katarina Kukovič, otvoritev pa je popestril kvartet flavt GŠ Rista Savina Žalec v sestavi Nina Čadež, Ula Gantar, Inja Rampre in  mentorica Nina Fajfar Baša.
Makrofotografija je bližinska fotografija ponavadi zelo majhnih objektov ali samo njihovih delov, upodobljenih v nadnaravni velikosti. Žolnir in Almaši sta uveljavljena fotografa čudes malega formata.
Milan Žolnir se je s fotografijo začel ukvarjati kot raziskovalec na inštitutu za hmeljarstvo v Žalcu. Avtorjevo izostreno oko je bilo hitro prepoznano in njegove fotografije so bile na ogled na mnogih razstavah, nekatere so bile tudi nagrajene. Fotografiral je za koledarje, zloženke, dopisnice in opremo knjig, objavljal je v časopisju, med drugim v Sobotni prilogi Dela. Samo v strokovnem tisku je bilo objavljenih približno dvesto fotografij, vseh objavljenih posnetkov je približno osemsto. Šamuel Almaši, diplomirani inženir agronomije, se s fotografijo ljubiteljsko ukvarja že od študentskih dni. Bil je med ustanovitelji fotokluba Agronom na Agronomski fakulteti v Novem Sadu. V času uspešne poslovne kariere v mednarodnem okolju so njegovo fotografsko znanje prepoznala podjetja in njegove originalne fotografije uporabila za opremo številnih strokovnih in promocijskih publikacij.

T. TAVČAR

Avtorja razstave Šamuel Almaši in Milan Žolnir

T zolnir

Deli