Cvetni prah breze je visoko alergen

14:30

Sezona alergij je tukaj. V celinskem delu Slovenije, kamor se glede na klimo uvršča tudi Celje z okolico, sta v polnem cvetenju leska in jelša, kmalu se jima bo pri cvetenju pridružila še breza, ki ima velik alergeni potencial. 

Dnevne obremenitve cvetnega prahu so odvisne od sezone in predvsem od vremena.

Če je alergike v preteklih dneh pestil cvetni prah jelke in jelše, se jima bo v teh dneh pridružil še cvetni prah breze, na katerega je v Sloveniji preobčutljivih 54 odstotkov odraslih bolnikov s senenim nahodom ali astmo. Breza je na celini priljubljeno okrasno drevo, zato je v naseljih povečana obremenjenost zraka, večkrat tudi samo ob hišah in v parkih.

V maju in juniju bodo alergiki imeli težave tudi s cvetenjem različnih vrst trav. Cvetnemu prahu se ne moremo izogniti, lahko pa poskrbimo za preventivne ukrepe, pravi Anja Simčič iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano:

brezaOb težavah je priporočljivo izdatno pitje vode ter izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Če zdravstvene težave ne minejo, Simčičeva priporoča obisk zdravnika, ki na podlagi diagnoze predpiše ustrezna protialergijska zdravila.

EP

Foto: Pixabay

Deli