Danes je svetovni dan ledvic

11:32

Danes je svetovni dan ledvic, ki ob dnevu žena letos nosi slogan Ženske in kronična ledvična bolezen. Kronična ledvična bolezen je svetovni javno-zdravstveni problem. V svetu jo ima približno 195 milijonov žensk. Ta bolezen je trenutno osmi najpomembnejši vzrok smrti pri ženskah, saj zaradi nje vsako leto na svetu umre kar 600 tisoč žensk.

Danes so tako v nekaterih zdravstvenih domovih in bolnišnicah po Sloveniji posebne aktivnosti, namenjene osveščanju o tej bolezni.

V celjskem zdravstvenem domu, Zdravstvenih postajah Vojnik in Štore, velenjskem zdravstvenem domu in v celjski bolnišnici so na voljo svetovanja o zdravem načinu življenja, pa tudi pregled urina na prisotnost beljakovin, ki je eden od pokazateljev delovanja ledvic.

ledvica2

Pri ženskah je tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni sicer podobno kot pri moških, najpogosteje jo tudi pri njih povzročijo sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni. Ženske so bolj dovzetne za okužbe sečil in nekatere bolezni ledvic, pri ženskah s kronično ledvično boleznijo je tudi plodnost zmanjšana, nosečnost pa je potrebno skrbno planirati in nadzorovati, saj je možnost zapletov večja.

Deli