Danes je svetovni dan sladkorne bolezni

14:53

Danes je svetovni dan sladkorne bolezni. V Sloveniji ima, podobno kot v drugih evropskih državah, okoli 90 odstotkov diabetikov sladkorno bolezen tipa 2, precej redkejše pa so druge oblike sladkorne bolezni. Porast tega je povezan s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu, zaradi česar moč naraščajoči trend pričakovati tudi v prihodnje.

Samo v celjski bolnišnici letno obravnavajo več kot 11 tisoč bolnikov s sladkorno boleznijo, vsako leto pa se ta številka poviša še za dodatnih 900. V Celju so tako natančno pred letom dni odprli nove prostore Centra za diabetes in endokrinologijo. Z odprtjem so pridobili dodatne ambulante.

diabetes-pix

Sladkorna bolezen je ena izmed groženj razvitega sveta. Ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja. Sladkorna bolezen je bila leta 2012 neposredni vzrok smrti za 1,5 milijonov ljudi na svetu, število bolnikov v Sloveniji pa se je od leta 2010 do 1015 povečalo skoraj za 20 odstotkov.

SŠol

Deli