Nobenemu kandidatu s Celjskega ni uspelo v Evropski parlament

Na ravni države je bila volilna udeležba 18,71 odstotna, leta 2014 pa 24,55 odstotna

6:00

Na včerajšnjih evropskih volitvah v Sloveniji se nobenemu od devetih kandidatov s Celjskega ni uspelo prebiti v Evropski parlament. Med strankami je največ poslanskih mest, tri, dobila skupna lista SDS+SLS.

Novi evroposlanci iz te liste so Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič.  Dva evroposlanca bodo imeli Socialni demokrati, Tanjo Fajon in Milana Brgleza,  ter Lista Marjana Šarca, Irena Jovevo in Klemna Grošlja. Eno poslanko mesto je pripadlo Novi Sloveniji,  izvoljena je bila Ljudmila Novak. Volilna udeležba je bila 28,99 odstotna, za dobre štiri odstotke višja kot na volitvah leta 2014.

Spremljajte delne rezultate volitev na spletni strani DVK:

Delni rezultati volitev v Sloveniji kot drugje v EU bodo znani po 23. uri.
Delni rezultati volitev v Sloveniji kot drugje v EU bodo znani po 23. uri.

Več o volilni udeležbi na strani DVK:

Za 8 slovenskih mest tudi 9 kandidatov s Celjskega

pravila-volitve-euPribližno 427 milijonov volivcev v 28-ih državah v Evropski uniji je od četrtka izbiralo 751 poslancev Evropskega parlamenta. V večini držav so bile volitve včeraj,  tudi v Sloveniji.

Za uvrstitev v Evropski parlament so se v Sloveniji na 14-ih kandidatnih listah potegovali 103-je kandidati, med katerimi jih je 9 s Celjskega.

To so aktualna poslanka Državnega zbora Janja Sluga iz Rimskih Toplic, ki kandidira na listi SMC, kmetovalka Anica Bidar iz Lesičnega, ki kandidira na listi Gibanje Zedinjena Slovenija, diplomirana inžženirka gradbenišštva Ines Dežželak iz Celja (Zeleni Slovenije), diplomiran ekonomist Igor Gobec s Prosenišškega (Dobra držžava), prav tako diplomirani ekonomist Tomažž Krajnc iz ŠŠmartnega v Rožžni dolini (Slovenska nacionalna stranka), magistrica tolmačenja Katja Berk Bevc iz Lesičnega (Nova Slovenija), svetovalka predsednika Državnega zbora Neva Grašič iz Laškega (Socialni demokrati), na listi Povežžimo se pa se za mesto v Evropskem parlamentu potegujeta ekologinja Uršša Zgojznik s Polzele in arhitekt Karel ŠŠrot iz Celja.

ROBERT GORJANC, BA, STA

Foto: GrupA

 

banner-ntrc-martinovanje

Deli