Deset let po tragediji na celjski tržnici obtoženim grozijo večletne zaporne kazni

14:28

Na Okrožnem sodišču v Celju se je danes začela glavna obravnava zoper šest obtoženih, ki jim tožilstvo očita odgovornost za tragično nesrečo, ki se je julija leta 2009 zgodila na celjski tržnici. Med gradbenimi deli sta takrat umrla dva delavca, stara 35 in 51 let. Oba sta bila državljana Bosne in Hercegovine. Kot je znano, nihče od obtoženih krivde ni priznal.

Na Radiu Celje smo že poročali, da sta delavca umrla, ko je upravljavec avtodvigala z nosilno verigo zadel v že postavljeno sosednjo prečno konstrukcijo, ki naj ne bi bila pravilno varovana in se je pri tem podrla. Prečna konstrukcija je posledično podrla levi in desni vertikalni steber na gradbišču. Delavca je pod seboj pokopal eden izmed stebrov. To je ena najhujših delovnih nesreč na Celjskem v zadnjih desetih letih.

kolo

Čeprav je sodnik Zoran Lenovšek danes dejal, da pričakuje, da bo sodni proces trajal do jesenskega obdobja, pa je skoraj zagotovo pričakovati, da se sojenje letos še ne bo končalo. Ne le za policijo, tudi za tožilstvo je ta proces – predvsem pa dokazovanje – velik zalogaj.

Danes so na sodišču poslušali zagovore šestih obtoženih oziroma brali njihove izjave v predkazenskem postopku in iz sodne preiskave. Ker so vsi krivdo zavrnili, vsi pa so bili odgovorne osebe med različnimi fazami del na gradbišču, bodo morali svoje povedati predvsem izvedenci različnih strok. Predvsem o tem, kdo točno je bil za kaj odgovoren na gradbišču.

57094332_593621574455963_1595119384509022208_n

Sojenje se bo sicer nadaljevalo jutri z zaslišanjem prič. Na gradbišču je bilo namreč več delavcev različnih podjetij, ki bodo zaslišani. Nekateri so tudi iz držav nekdanje Jugoslavije, ki danes ne delajo več v Sloveniji. Vsi vabil na zaslišanja do zdaj še niso prevzeli, zato je možno, da se bo tudi zaradi tega sodni proces zavlekel.

Obtoženim očitajo povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti in ogrožanje varnosti pri delu, kar pomeni, da vsakemu grozi večletna zaporna kazen.

SŠol

Foto: Arhiv NT (SHERPA)

banner-ntrc-martinovanje

Deli