Do odškodnin zaradi ograje do konca marca

10:06

Žičnata ograja na naši južni meji stoji že dve leti in nič ne kaže, da jo bodo kmalu odstranili. Med stroške bo treba prišteti tudi odškodnine lastnikom zemljišč, na katerih so te tako imenovane tehnične ovire postavili. Podaljšan rok za vložitev zahtevka je do konca marca 2018.
Sprva je vlada predlagala, da bi odškodnine dobili samo tisti lastniki zemljišč, ki jim je vojaška ograja na meji povsem onemogočala rabo njihovih zemljišč, hkrati pa je določila izjemno kratek rok za vložitev zahtevka. Posledično je to pravico izkoristilo le osem odstotkov upravičencev, saj je večina zakonsko določen rok konec letošnjega junija zamudila. Po novem bodo do odškodnin upravičeni vsi lastniki ograjenih zemljišč. Župan občine Rogatec Martin Mikolič povzema časovno dogajanje:

V občini Rogatec je 14 kilometrov postavljenih ograj, skupno jih je na južni meji približno 160 kilometrov. Postavljene so na 20 tisočih parcelah, s katerimi razpolaga približno dva tisoč lastnikov. V naši regiji se z žičnato ograjo soočajo še v občinah Rogaška Slatina, Podčetrtek in Bistrica ob Sotli. Lastniki zemljišč lahko odškodninske zahtevke do konca marca 2018 oddajo na upravnih enotah.
StO
Foto: GrupA (arhiv NT)

ustavitev

narocite-nt