Dober vir zaslužka?

13:00

Lani so na Celjskem odkrili sedem nasadov konoplje, letos, sodeč samo po policijskih poročilih o odkritjih takšnih nasadov, je ta številka višja že ob prvi polovici leta. Predvsem v poletnih mesecih prihaja sezona gojenja konoplje v zunanjih nasadih, zato policija pričakuje, da se bodo tovrstne najdbe konoplje še kar vrstile.

V teh primerih najdejo ne le nasade, ampak ponavadi zasežejo tudi večje količine konoplje, ki jo imajo storilci najpogosteje že pripravljeno za nadaljnjo prodajo. Gre za kaznivo dejanje proizvodnje prepovedanih drog, za kar je zagrožena tudi zaporna kazen.

4

Med gojitelji konoplje za nadaljnjo preprodajo odvisnikom so največkrat povratniki. Tisti, ki so zaradi istega kaznivega dejanja že bili ovadeni ali celo obsojeni. Vendar kazen praviloma ne zaleže, saj so zaslužki preveliki in mamljivi. Tisti, ki konopljo goji, praviloma ne izvaja ulične prodaje, ponavadi jo proda v večjih količinah posredniku, ta pa potem naprej. Tudi posredniki pri sebi med prodajo nikoli nimajo večjih količin marihuane, ker se zavedajo, da je med kršitvijo in kaznivim dejanjem pri posedovanju droge tanka meja.

Pomočnik komandirja Policijske postaje Celje Rok Naveršnik.

Policijski zasegi konoplje in hišne preiskave zaradi nasadov ter laboratorijev za gojenje te droge kažejo, da domišljija storilcev proizvodnje in prometa s konopljo nima meja. Gojijo jo v skritih prostorih hiš, stanovanj, na vrtovih in njivah, pri tem delu pa, kot smo že večkrat poročali, združijo moči stari in mladi, tako so se med gojitelji konoplje znašli mame in sinovi, pa tudi babice in vnuki. Ravno pred slabim mesecem dni so celjski policisti ovadili mamo in sina.

Cena enega džointa je na ulici danes pet evrov, vendar pri takšni ceni gre za slabšo kvaliteto marihuane. In ravno to je skrb vzbujajoče, ker do droge danes ni težko priti. Niti v okolici srednjih in osnovnih šol. Zato je policija na teh območjih dnevno prisotna.

SŠol

Foto: PUC

Deli