Dobrodelnih 42 maratonov v 42 dneh

12:52

Do 5. oktobra bo trajal športno-dobrodelni projekt, katerega glavni igralec je tekač Bogomir Dolenc iz Velenja. Projekt se je začel avgusta, tekač pa bo v 42 dneh pretekel 42 maratonov. S tem zbira denar za ustanovo Mali Vitez.
Ta združuje osebe, ki so se kot otroci soočale z rakom in zdravljenjem, ki je pustilo posledice v obliki poškodb tkiv, manjkajočih udov, poškodovanih udov, predvsem pa je pustilo posledice na njihovi psihi, samozavesti in samopodobi.
V projekt je vključenih veliko slovenskih občin, njihovih športnih in drugih društev, ustanov ter posameznikov. Podprle so ga vse večje slovenske športne organizacije: športna unija, atletska zveza in olimpijski komite. Ambasadorka projekta je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, častni pokrovitelj je predsednik države Borut Pahor.
Tekaški znanec
Bogomir Dolenc je znan tekaški javnosti in tudi mnogim drugim, saj se redno udeležuje tekaških prireditev, za njim je tudi že več raznih projektov. Med temi so dobrodelni Pikin ultra tek, ki so ga prvič izpeljali leta 2014 v okviru Pikinega festivala, na njem pa je v 24 urah pretekel 165 km, leta 2016 je v 16 urah pretekel razdaljo od Trsta do Poreča, lani je odtekel dobrodelnih deset maratonov v desetih dneh, kar je bil tudi nekakšen preizkus vzdržljivosti za letošnji ekstremni podvig.
Z zbranim denarjem bo ustanova Mali vitez lahko uveljavljala programe zdravstvene in terapevtske pomoči ter organizirala rehabilitacije. S sredstvi bo lahko pomagala pri nakupu tehničnih pripomočkov in nudila psihološko ter medicinsko svetovanje za male viteze.
Bogomir želi ob tem šport čim bolj približati otrokom in mladim ter jih spodbuditi k aktivnemu gibanju. »Pomembni bodo dnevni tekaški dogodki, kjer bodo sodelovali vitezi. Njihovo gibanje bo odvisno od njihovih sposobnosti.«
Prvi maraton je odtekel v svojem domačem kraju, Velenju. 5. oktobra bo po teku med Trojanami in Velenjem tudi zaključni dogodek.
Denarna sredstva zbira z donacijami podjetij in organizacij, s prispevki udeležencev na dnevnih tekaških dogodkih in s pomočjo SMS-sporočil do konca leta (na 1919 VITEZ ali VITEZ5).

DARKO NARAGLAV

Bogomir Dolenc v svojem tekaškem elementu
D Dobrodelnih 42._. 1

Deli