Dopolnili zbirko o Ivanu Napotniku

5:00

V Vili Mayer v Šoštanju so dopolnili stalno kiparsko zbirko Ivana Napotnika. Dopolnjeno postavitev, s katero skušajo osebnost umetnika še bolj približati ljudem, bodo javnosti prvič pokazali danes ob 19. uri.

Občina je leta 2010 v prenovljeni Vili Mayer med drugim vzpostavila stalno kiparsko zbirko enega prvih na Dunaju izobraženih slovenskih akademskih kiparjev, mojstra ustvarjanja v lesu Ivana Napotnika. V sklopu stalne zbirke, ki jo je zasnovala umetnostna zgodovinarka Milena Koren Božiček, je na ogled 58 umetnin kiparja Napotnika, ki so v lasti občine. Letos, ko mineva 130 let od rojstva tega umetnika in ko v Šoštanju obeležujejo Napotnikovo leto, so zbirko nekoliko prenovili po idejni zasnovi občinske svetovalke za družbene dejavnosti Alenke Verbič. Več pa vodja Vile Mayer Špela Poles.

Vila Mayer je gradivo za dopolnitev zbirke pridobila v Narodni galeriji Slovenije in Galeriji Velenje. Predstavljeni bodo tudi izvirniki nekaterih odlikovanj, ki jih je kipar prejel za časa življenja in jih sicer hrani arhiv Občine Šoštanj.

TS
Foto: GrupA

_L3U6996
Občina Šoštanj želi delo in osebnost Ivana Napotnika še bolj približatil ljudem.

narocite-nt