Družinski zdravniki ZD Celje: na potezi je vlada, odpovedi so še vedno v igri

12:38

Zatem ko je Ministrstvo RS za zdravje pred dnevi ugodilo glavni zahtevi družinskih zdravnikov po sprejemu 1.895 glavarinskih količnikov brez dodatnih pogojev, pa je odjeknila novica, da upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije takšnemu dogovoru ni naklonjen. Včeraj naj bi namreč odbor zavarovalnice zavrnil aneks k splošnemu dogovoru o obremenitvah družinskih zdravnikov. 16 celjskih družinskih zdravnikov je sicer pretekli teden napovedi o kolektivni odpovedi zamrznilo do 1. junija. Kaj takšna odločitev upravnega odbora zavoda za zdravstveno zavarovanje zdaj pomeni?

V celjskem zdravstvenem domu so nam danes povedali, da se zavedajo, da je takojšnje sprejetje aneksa povezano s soglasjem vseh partnerjev pri takšnem dogovoru. V primeru, ko se vsi ne strinjajo, kot se je zgodilo zdaj, se o spornih vprašanjih izvede tako imenovana arbitraža.

“Če tudi tam ni dogovora, pa o spornih vprašanjih odloča vlada. Glede na dejstvo, da je aneks predlagalo ministrstvo za zdravje, v Zdravstvenem domu Celje upravičeno pričakujemo, da bo najkasneje na vladi ta predlog potrjen ne glede na nestrinjanje ZZZS. Postopek arbitraže oziroma potrditve na vladi traja nekje do enega meseca. Zato so celjski družinski zdravniki ob zamrznitvi napovedi odpovedi vladi dali čas do 31. maja, da sprejme predmetni aneks. V kolikor najkasneje v petek, 31. maja ta aneks ne bo potrjen, bodo zdravniki naslednji delovni dan vložili odpovedi delovnega razmerja,” so nam odgovorili iz Zdravstvenega doma Celje.

Zdravstveni dom Celje
Zdravstveni dom Celje

Po mnenju odbora je namreč 1895 glavarin, kot jih določa tudi stavkovni sporazum s sindikatom Fides, nedosegljiv cilj. Gre za merilo za zgornjo mejo opredeljevanja bolnikov. Odbor naj bi namreč menil, da bi predlog zdravnikov pomenil, da bi potrebovali skoraj 300 dodatnih zdravnikov, ki pa jih trenutno ni.

Naj spomnimo, da zdravniki ne opozarjajo samo na obremenitev, ampak tudi na to, da povečano število bolnikov na enega družinskega zdravnika povečuje nezanimanje mladih za to področje medicine. In da je ravno zato tudi težko pridobiti mlade družinske zdravnike na razpisih za delo, ki jih imajo nekateri zdravstveni domovi ves čas objavljene.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: SHERPA

Deli