Dvorec Novo Celje živi, kljub temu, da ga načenja zob časa

7:45

Dvorec Novo Celje se je v zadnjih dvajsetih letih uveljavil kot eno izmed bolj priljubljenih prizorišč kulturnega dogajanja v Spodnji Savinjski dolini. Tudi letošnji december ta baročna stavba ne sameva. Tamkajšnja obnovljena avla je prizorišče poznopopoldanskih adventnih koncertov, načrtov za celovitejšo obnovo pa občina nima.

Občina Žalec je lastnica dvorca od leta 1995, ko ga je prevzela od takratne Agrine. V tem času je obnovila vhodno avlo in kapelo, restavrirala nekaj štukatur na hodnikih in stopnišču. Načrtov za celovitejšo obnovo po besedah strokovnega delavca na žalskem zavodu za kulturo šport in turizem Uroša Goveka zaenkrat ni na vidiku. Povedal je, da, je dvorec deležen le najnujnejših vzdrževalnih del.

banner-teal

Prvi med dogodki v dvorcu Novo Celje je bil sicer leta 2000 adventni sejem, ki v nekoliko spremenjeni obliki skupaj z adventnimi koncerti še danes ostaja stalnica kulturne ponudbe v dvorcu. Nekaj časa je bil dvorec prizorišče slikarske šole Rudolfa Španzla in koncertov baročne glasbe, še danes je domicil slikarske kolonije Zeleno zlato in gostitelj nekaterih razstav. V njem je še vrsta drugih priložnostnih dogodkov, med drugim je bil letos prizorišče predstavitve revije za književnost Vpogled in podelitve pesniške nagrade Fanny Haussmann.

ŠO
Foto: SHERPA

Dvorec Novo Celje
Mogočen vhod v dvorec.
Novo Celje, adventni sejem
Utrinek iz letošnjega adventnega sejma.

Dvorec Novo Celje
Dvorec Novo Celje načenja zob časa, kar je videti tudi na pročelju stavbe.