Energetske prenove za spodbujanje gospodarske rasti

Država naj bi razpise za energetske prenove javnih zgradb objavila še v tem mesecu V času, ko sindikati energetike nadaljujejo stavko, celjsko sejmišče gosti dva mednarodna strokovna sejama s področja energetike, Energetika in Terotech-Vzdrževanje. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek je ob odprtju sejmov poudaril, da je eden najpomembnejših strateških ukrepov vlade energetska prenova stavb, in obljubil, da bo ministrstvo ustrezne razpise pripravilo še v aprilu.

14:15

Domači in tuji razstavljavci na celjskem sejmišču v teh dneh predstavljajo najbolj pomembne blagovne znamke in inovacije s področja energetike in industrijskega vzdrževanja. Oba sejma, ki ju družba Celjski sejem organizira vsaki dve leti, sta najpomembnejša strokovna sejma za industrijo, poslovanje in dom v širši regiji.
Zaradi pomanjkanja naložbene dejavnosti v gradbeništvu in previdnosti industrije ter gospodinjstev pri snovanju novih naložb je organizacija letošnjih sejmov za družbo predstavljala velik izziv, je povedal izvršni direktor Robert Otorepec: »Na vsebinskih področjih, ki jih pokrivata naša sejma, so se v zadnjem obdobju dogajale turbulentne, v splošni javnosti tudi razvpite spremembe. To morda celo nekoliko zamegli realno sliko in neupravičeno preusmeri pozornost s primerov dobrih praks in razvojnih dosežkov naše industrije na tem področju.«

Sejem je namesto pristojnega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča odprl državni sekretar na ministrstvu Klemen Potisek. Poudaril je, da so se na področju energetike v zadnjih letih zgodile korenite spremembe, ki od nas zahtevajo tako prilagoditve načina dela kot tudi razumevanje vloge energetike v družbi. Opozoril je, da se je Slovenija s sprejetjem številnih dokumentov na ravni evropske skupnosti zavezala k uresničevanju ciljev trajnostne rasti. Dvigovanje zavesti o učinkoviti rabi energije je po njegovih besedah eden temeljnih izzivov Slovenije na energetskem in okoljskem področju.

banner-teal

LK, foto: SHERPA

Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem

Klemen Potisek, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo

Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje

Več preberite v tiskani izdaji Novega tednika.

 

Deli