Eni imajo denar, drugi imajo ideje

16:44

Podjetja, ki se ne bodo razvijala in ne bodo vlagala v nove rešitve in tehnologije, bodo v prihodnjih letih zaprla svoja vrata, je bilo med drugim slišati na konferenci, poimenovani Prihodnosti 4.0. Ker lahko že uveljavljenim igralcem pri napredku pomagajo zagonska podjetja, se jih je množica s celega Balkana v torek in sredo zbrala v Velenju in gradila mostove za nova sodelovanja.

Zakaj naj korporacije podprejo zagonska podjetja? »V slednjih prevladuje razmišljanje, da je vse mogoče, močan je podjetniški duh, ki se v velikih podjetjih velikokrat izgubi. Gre za strast in energijo, kako reševati težave na drugačen način.« Tako pravi Chuck Goldman, manager, soustanovitelj bostonske investicijske skupine Sky Ventures, ki se večinoma ukvarja z medicinsko tehnologijo in je bil eden od gostov konference. Po njegovih besedah digitalizacija podjetjem omogoča številne prednosti, jih pa postavlja tudi pred izziv, kako s pomočjo umetne inteligence bolj učinkovito uporabljati zbrane podatke in predvidevati nove smernice. Prepričan je, da bo večina tistih gospodarskih družb, ki ne bodo sledile inovacijam, sčasoma propadla. Če ne bodo privzele novih tehnologij in ne bodo občutno vlagale v raziskave in razvoj, bodo vse manj konkurenčne.

Tehnologija sama ni dovolj

In kako bo gospodarstvo po besedah dobrega poznavalca sodobnih tehnologij videti čez desetletje? Dramatičnih sprememb ne bo, pravi, bo pa v proizvodnjah vse več avtomatizacije in umetne inteligence. »Danes ljudje sami niso dovolj, prav tako pa tudi tehnologija sama ni dovolj. Ljudje bodo še naprej upravljali računalnike, to povezovanje prinaša bistvene prednosti. Čez deset let bomo priča boljši uporabi podatkov, boljši izkušnji za uporabnike in večji učinkovitosti.«

Tehnologija se v svetu najbolj razvija na področjih, kot so umetna inteligenca, glasovno upravljanje, kriptovalute in blokchain tehnologije in tukaj Goldman priložnosti vidi tudi za našo državo. Mnoga podjetja so svojo priložnost že zaznala pri razvijanju robotizacije ter interneta stvari – slednji pomeni upravljanje aparatov, dóma, prevoznih sredstev ali na primer strojev v proizvodnji s pomočjo pametnih naprav in aplikacij. Sogovornik pa opozarja, da bomo morali pri nas razmisliti predvsem o tem, kako se povezati s preostalim tehnološkim svetom in navezati vezi z večjimi trgi.

TINA STRMČNIK
Foto: Jurij Vodušek

VEČ V AKTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA

IMG_9896
Chuck Goldman deluje kot mentor zagonskim podjetjem in jim v sodelovanju z nekaterimi podjetniški inkubatorji svetuje, kako naj se izognejo določenim težavam. Doslej je podprl tudi enega od slovenskih zagonskih podjetij in mu pomagal pri vstopu na ameriški trg, od koder prihaja.

fotojv_sasa
Mreženja, pogovori med udeleženci, predstavitve inovacij in novih rešitev – tako bi lahko povzeli utrip konference, ki jo je v Velenju skupaj s partnerji organiziral SAŠA inkubator.