Erasmus+ odprava v Kragujevac

10:08

V tednu med 1. in 6. marcem se je šest učencev OŠ Frana Roša Celje pod mojim in mentorstvom Vojina Mlinarevića udeležilo 1. mednarodne izmenjave v okviru projekta Erasmus+, ki nosi naslov Our Europe – a melting pot of nowadays (Naša Evropa – dandanašnji talilni lonec različnih kultur). V projektu poleg OŠ Frana Roša sodelujejo tudi osnovne šole iz Srbije, Turčije in s Poljske.
V tednu skupnega druženja so sodelovali pri različnih dejavnostih in delavnicah, povezanih s temo projekta. Učenci so s pomočjo socialnih in športnih iger, ki so jih predhodno sami pripravili, spoznavali vrstnike iz držav partneric. Vsi so se strinjali, da je vse najbolj zbližala naša igra vlečenje vrvi. Učenci so v tem tednu pripravili tudi predstavitve svojih šol, mest in držav, se udeležili delavnice igre vlog, ustvarjali plakate v mešanih skupinah in tekmovali v Kahoot kvizu.
Poleg konstruktivnih delavnic so čas preživljali tudi turistično obarvano. Odšli so na enodnevni izlet v Beograd, kjer so na vodenem ogledu Kalemegdana omenili tudi naše grofe Celjske, se potepali po Kragujevcu in raziskovali njegove znamenitosti, obiskali prvo srbsko šolo, šolski muzej ter spominski Muzej 21. oktobra. Tudi te dejavnosti so pripomogle, da so bili ob koncu srečanja vsi »ena velika vesela druščina« in bodo tako lažje sodelovali v prihajajočih dejavnostih.
Celotedensko druženje je vsem pustilo lepe vtise, učence sta najbolj navdušila spoznavanje novih kultur in prijateljev ter srbska gostoljubnost, saj so jih družine res vzele za svoje. Srečanje bo udeleženim ostalo v lepem spominu, hkrati se že veselijo naslednje mednarodne izmenjave, ki bo maja 2020 v Turčiji.

MAJA SKAKIĆ,
mentorica dejavnosti

20200305_170550

Deli