EU projekt, moj projekt

7:48

OGLASNO BESEDILO

Dnevi odprtih vrat za oglede lokalnih projektov, ki so svoje investicije izvedli s pomočjo evropskih sredstev.

V okviru dogodkov »EU projekt, moj projekt« že peto leto zapored predstavljamo dobre zgodbe, ki jih v Sloveniji pišemo s pomočjo evropskih sredstev. Te so se v preteklih letih na zabaven in zanimiv način predstavile že na več kot 100 dogodkih po vsej Sloveniji. Letos se kampanji prvič priključujejo tudi zgodbe s področja kmetijstva. Od skupno 21 projektov s področja kmetijstva in razvoja podeželja si je med 11. in 18. majem v okolici Celja mogoče ogledati tri projekte.


flisKmetija Flis – kmetija, kjer se kravice same pomolzejo, je v letu 2017 zaključila investicijo s pomočjo evropskih sredstev Programa razvoja podeželja 2014–2020 novogradnje hleva za krave molznice in mlado govedo. Z naložbo so izboljšali dobrobit živali in delovne pogoje, povečali pa so tudi konkurenčnost kmetije. V istem letu so pričeli prenavljati staro gospodarsko poslopje prav tako s pomočjo sredstev Programa razvoja podeželja 2014–2020. Uredili so sirarno in kupili opremo za predelavo mleka. Predelavo mleka želijo še povečati, kakovost izdelkov pa obdržati na trenutni visoki ravni, saj je njihovo mleko izredne kakovosti, zato so polnega in bogatega okusa tudi njihovi domači mlečni izdelki. Projekt je prejel največ glasov na natečaju EU projekt, moj projekt s področja kmetijstva!

Na Kmetiji Flis, Spodnje Grušovlje 6, Šempeter v Savinjski dolini, bodo imeli dan odprtih vrat v nedeljo, 12. maja 2019, od 10. do 15. ure, ko se lahko udeležite ogleda kmetije in predelave mleka na kmetiji, seveda s pokušino njihovih izdelkov kot tudi izdelkov sosednjih kmetij. Za otroke bodo organizirali ustvarjalne delavnice.


solarKmetija Šolar, ki jo vodi mlada prevzemnica kmetije Darja Šolar, je po bližnji in širši okolici znana po čebelarstvu in po ohranjanju ene najstarejših tradicionalnih obrti na Slovenskem – lectarstvu. Darja je na kmetiji močno nadgradila še čebelarski turizem – apiturizem, v sklopu katerega v čebelnjaku izvajajo sproščujoče in očiščevalne medene masaže, nudijo pa tudi vdihovanje aerosolov iz panja in počitek ob panjih.

Vabljeni na vodena brezplačna doživetja na čebelarski kmetiji s pijačo dobrodošlice medenega likerja, degustacijo več vrst sortnih medov, slastnih medenjakov in medenega napitka. Na voljo bo tudi ogled čebelnjaka na domačem dvorišču, v katerem lahko posameznik vzpostavi dobro počutje, ogled posodobljenih notranjih prostorov za točenje medu in predelavo medu v medene izdelke, ogled obnovljene pekarne, kjer nastajajo odlični medenjaki in lectovi srčki z razlago o pomenu opraševanja in podučitvijo o pravilni uporabi in shranjevanju čebeljih pridelkov ter s prikazom krašenja lecta.

Dan odprtih vrat na kmetiji Šolar, Strmca 81a, Laško, bo 16. maja od 10. do 12. ure in od 15. do 17. ure.


vrtoviS projektom Doživljajski zeliščni vrtovi se spodbuja sonaravno kmetovanje, ohranjanje naravnih danosti in nesnovne kulturne dediščine zeliščarstva ter razvoj zelenega turizma. Vzpostavljenih in v mrežo povezanih je več različnih vrtov (Keltski zeliščni vrt kmetije Plahtica, Permakulturni vrt PermaMama, Divji zeliščni vrt na Celjski koči, dišeči zeliščni vrt Kmetije Vrhivšek), kar omogoča multipliciranje učinkov in predstavitev zeliščarstva skozi raznolike tradicionalne in posodobljene nove prakse. Naložbe in aktivnosti v vse vključene vrtove so povečale prepoznavnost inovativno povezane mreže, krepile skupno identiteto vrtov in olajšale odločitev obiskovalcev za povezano (ne le posamično) doživetje zeliščarstva.

Zbor udeležencev bo pred Dvorano Zlatorog v Celju, od koder kombi popelje na celodnevno zeliščno popotovanje: Kmetija Vrhivšek (Lindek nad Frankolovim) z dišečim zeliščnim vrtom in prikaz destilacije zelišč; na Celjski koči si ogledate divji vrt in pripravite okusen divji namaz iz nabranih zelišč; pri PermaMami (Rimske Toplice) si ogledate permakulturni zeliščni vrt, se seznanite z vrtnarjenjem brez prekopavanja; na Zeliščni kmetiji Plahtica (Jurklošter) si boste ogledali Keltski vrt in si v krogu medicine uravnovesili svoje energijsko počutje; v STIK Laško boste imeli možnost ogleda in nakupa zeliščnih izdelkov.

Zbor bo pred Dvorano Zlatorog v Celju, od koder kombi popelje na celodnevno zeliščno popotovanje, 17. maj ob 8. uri.


Več o dogodkih: https://www.program-podezelja.si

eu-projektZa vsebino prispevka je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tudi organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja 2014–2020.