Evropski duh v Celju

14:12

Evropska vas je tradicionalna zaključna prireditev projekta, ki ga izvajajo osnovne in srednje šole in druge izobraževalne ustanove v regiji. Vsako leto se mladi v počastitev dneva Evrope predstavijo v središču Celja in tudi letos je bilo tako. Dopoldne so napolnili Glavni trg. Koordinatorica prireditve je bila III. OŠ Celje.

Letos se je predstavilo 34 vzgojno-izobraževalnih ustanov. Mladi v šoli spoznajo izbrano evropsko državo in izberejo načine, kako jo bodo čim bolj inovativno predstavili na prireditvi. Na odru predstavijo plese, pesmi in glasbo evropskih dežel. Na stojnicah pa razstavijo predmete, ki so jih izdelali, se oblečejo v noše in ponudijo kaj okusnega, kar sodi v kulinarične posebnosti dežele. Pri tem se res potrudijo, saj so predstavitve vsako leto zanimive in drugačne. Letos je v Evropsko vas zavil celo pravi islandski poni in tako pomagal osnovni šoli iz Rimskih Toplic pri nazorni predstavitvi Islandije. Prireditev je pestra in zanimiva tudi za odrasle in pomembna pri širjenju otroških obzorij.

Da prav mladim Evropska unija ponuja številne priložnosti, je poudaril minister za izobraževanje Jernej Pikalo, ki je bil eden od gostov prireditve (poleg evropskega poslanca Alojza Peterleta). Mnoge ob tem skrbi odliv izobraženih mladih v tujino, medtem ko minister meni, da gre za sodoben pretok znanja in ljudi. Država pa mora poskrbeti, da se bodo mladi tudi vračali. Ukrepov za to je več, od davčnih ugodnosti do posebnih projektov za najbolj sposobne, kar se po besedah ministra že dogaja.

TC, foto: SHERPA

EDOE3159EDOE3205EDOE3230EDOE3214

Deli