“Film Bitka na Neretvi moramo opredeliti kot skupno dediščino”

Dr. Bojan Cvelfar, direktor Arhiva RS

13:11

Pred dnevi se je v Ljubljani mudila srbska vladna delegacija, ki je z našo vlado imela tudi skupno sejo. Ena od glavnih tem pogovorov med vladama je bilo vprašanje nasledstva in delitve premične kulturne dediščine iz nekdanje skupne države. V širši strokovni skupini, ki je reševala nasledstvena vprašanja, je sodeloval tudi dr. Bojan Cvelfar, direktor Arhiva Republike Slovenije in nekdanji dolgoletni direktor Zgodovinskega arhiva Celje.

Bojan Cvelfar - 9.2.2018 poslana na NTKoliko ste kot direktor arhiva Republike Slovenije vpeti v te pogovore o nasledstvu s svojega področja?

Pri Arhivu RS deluje slovenski filmski arhiv in predmet teh zahtev so tudi naši filmi, ki se še nahajajo v jugoslovanski kinoteki. Opravili smo že kar nekaj pogovorov s srbsko stranjo glede teh filmov. V jugoslovanski kinoteki so nam šli zelo na roko, celo opozorili so nas na nekatere filme, za katere sploh nismo vedeli, da so pri njih. Srbski strani smo poslali seznam slovenskih celovečernih filmov, ki jih v našem filmskem arhivu nimamo. To je seznam okrog 28 filmov, pri čemer so nam na jugoslovanski kinoteki potrdili, da je 18 filmov pri njih. Člani strokovnih ekip na obeh straneh se bomo verjetno še morali srečati, saj še nismo opravili vsega dela. Rezultat te skupne seje obeh vlad vidim kot dober signal, da se bodo te stvari res začele reševati.

Kako bodo potekali ti pogovori, pogajanja? Barantanje kot na tržnici, če malo karikiram, »mi vam damo deset filmov, vi pa nam tri Titova vozila«…?

Upam seveda, da pogajanja ne bodo šla na ta način, sicer pa ne vem, kako bo diplomacija obeh držav izpeljala pogovore, potem ko smo postavili izhodišča na strokovni ravni. Pri teh pogovorih diplomacij nas članov strokovnih ekip verjetno ne bo zraven. Na strokovni ravni so bili pogovori s predstavniki Srbije zelo korektni. Gre pa še za veliko filmov, ki so »jugoslovanski«, v katerih so različne vloge, kot režiserji, producenti, direktorji fotografije ipd opravljali ljudje različnih narodnosti ali je šlo za koprodukcije iz različnih republik.

Več v tiskani izdaji Novega tednika.

ROBERT GORJANC

Foto: SHERPA

narocite-nt

Deli