Franjo Malgaj v stripu in na razstavi

5:38

Ravno na današnji dan, 6. novembra 1918, so na celjski mestni hiši prvič v zgodovini zaplapolale slovenske trobojnice. Danes sto let kasneje, ob koncu prve svetovane vojne in bojev za severno mejo, bodo v tej isti hiši, v Muzeju novejše zgodovine Celje odprli razstavo, ki jo posvečajo Franju Malgaju, borcu za slovensko Koroško. Jedro razstave predstavlja strip, ki je delo Marijana Pušavca in Gašperja Krajnca.

franjo_malgaj_konjV Muzeju novejše zgodovine Celje so že pred štirimi leti z obsežno razstavo počastili spomin na prednike, ki so se bojevali in umirali v prvi svetovni vojni. Ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, ki so sovpada tudi z boji za severno mejo so se v muzeju odločili, da bodo obletnico počastili na malce drugačen način. Na razstavi bodo izpostavili dva dela pravi direktor muzeja dr. Tonček Kregar.

Z magistrata so zaplapolale slovenske trobojnice, zunaj pred hišo se je zbralo 20 tisoč navdušenih Slovencev vseh družbenih slojev. Drugi del razstave podoživlja tragično zgodbo Franja Malgaja. Da bi predvsem mlade generacije čim bolje seznanili s takratnim dogajanjem na Celjskem in pomenu Malgaja za slovensko državo so se odločili, da bodo zgodbo predstavili v stripu.

Če borcev za severno mejo ne bilo, če v resnih trenutkih ne bi nemudoma ukrepali, lahko z gotovostjo trdimo, da Mežiška dolina nikoli ne bi bila slovenska. Zato po besedah Tončka Kregar strip ni le poklon Franju Malgaju in tovarišem, temveč tudi poskus ohranja spomina na vse male in velike junake včerajšnjega sveta in časa.

BGO

narocite-nt

Deli